Δελτίο Τύπου                                                                                                                          

Αθήνα, 08 Ιανουαρίου 2009

 

Ομιλία Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Ανάπτυξης

 

 

Γ. ΒΛΑΧΟΣ:

«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνεργάτες, σίγουρα η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή.

Και είναι μια δύσκολη μέρα, γιατί εκτός απ’ τη χαρά που έχουμε να υποδεχόμαστε δύο εκλεκτούς συναδέλφους στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τον Υπουργό τον Κωστή Χατζηδάκη και το συνάδελφό μου τον Γιάννη Μπούγα και βεβαίως να ευχηθώ σε καλή και εποικοδομητική συνεργασία για το καλό του κοινωνικού συνόλου, πρέπει να αποχαιρετίσουμε απ’ αυτό το Υπουργείο τον Σταύρο Καλαφάτη που ανεβαίνει βόρεια, αλλά που εγώ – και επιτρέψτε μου – πρέπει να αποχαιρετίσω σε αυτό το Υπουργείο και σε αυτή τη φάση έναν καλό φίλο, ένα δάσκαλο, έναν έντιμο άνθρωπο, το Χρήστο Φώλια, τον Υπουργό μου.

 

Τον Υπουργό μου που μαζί διαχειριστήκαμε το δύσκολο κομμάτι του Υπουργείου Ανάπτυξης και από εκεί από το μετερίζι της Κάνιγγος με τη δικιά του καθοδήγηση και βοήθεια δώσαμε μια μάχη που ουσιαστικά δεν κερδίζεται ποτέ, αλλά εμείς πιστέψαμε στις δυνάμεις μας, εμείς πιστέψαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε κάποια πράγματα και έτσι σιγά-σιγά βγήκαμε μπροστά.

 

Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί πολλές φορές έβαλε τα στήθη του μπροστά για να προστατέψει εμένα. Θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια για τις εμπειρίες τις οποίες μου μεταβίβασε. Ένας άνθρωπος της αγοράς έδωσε σε εμένα στόχους, κατευθύνσεις για να μπορούμε σήμερα να λέμε ότι είμαστε σε μια καλύτερη στιγμή.

 

 

Εγώ δεν ένιωσα ότι είχα Υπουργό, γιατί ένιωθα ότι είμαι ο ίδιος Υπουργός. Ένιωθα ότι έχω ένα συνάδελφο που μου έδινε όλο το πεδίο ελεύθερο να αναπτύξω όλη μου τη δραστηριότητα. Και προσπαθούσα με κάθε μου βήμα να μη του δημιουργήσω πρόβλημα, με κάθε μου βήμα να δίνω κάθε φορά το σεβασμό μου στο θεσμό γι’ αυτό που ήταν, αλλά και κάθε στιγμή να του δίνω απλόχερα τη φιλία μου και την αγάπη μου σε έναν άνθρωπο που γνωρίζω πολλά χρόνια που συμπορευτήκαμε σε εύκολα και δύσκολα πάνω από δέκα χρόνια.

 

Σήμερα δεν είναι ότι ο Χρήστος Φώλιας φεύγει απ’ το Υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι αυτό που είπε και ο ίδιος, ότι μια ομάδα που δούλεψε που πίστεψε σε κάποια πράγματα, αλλάζει ρόλους. Η ζωή ασφαλώς θα συνεχιστεί, γιατί οι νέοι στόχοι είναι μπροστά μας. Όμως εάν κανείς δεν τιμά αυτά που έζησε και αυτά που πέτυχε και με τους ανθρώπους που τα πέτυχε, δεν μπορεί να ελπίζει για επιτυχίες στο μέλλον.

 

Εγώ θέλω για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω το Χρήστο Φώλια, να πω ότι ήμουν τυχερός που συνεργαστήκαμε αυτούς τους 16 μήνες. Να πω ότι απ’ την καρδιά μου τον ευχαριστώ για ό,τι έκανε και να του πω ότι σήμερα δε φεύγει γιατί η παραμονή η δική μου στο συγκεκριμένο Υπουργείο είναι μια δικαίωση στόχων, μια δικαίωση πολιτικής και δεν ήταν προσωπική μου υπόθεση, ήταν πρώτα απ’ όλα δική σας υπόθεση κ. Υπουργέ και μετά δική μου.

 

Δικαιώθηκε η πολιτική που υπηρετήσαμε και τώρα που τους τελευταίους μήνες που τα πράγματα φαίνονται μέσα στη γενικότερη κρίση πιο αισιόδοξα, αρχίζουν να φαίνονται αποτελέσματα που τα παραδέχονται όλοι, ήταν οι πρώτες γιορτές, το πρώτο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που δεν ασχολήθηκε κανείς με τιμές, παρά στα ψιλά που λέμε, που δώσαμε μια μάχη που όπως είπα δεν κερδίζεται και συνεχίζεται πάντα, αλλά που με περισσότερη αισιοδοξία συνεχίζουμε σήμερα.

 

 

 

Αυτή η δικαίωση πρέπει αγαπητέ μου Χρήστο να σε γεμίζει χαρά και ικανοποίηση, γιατί απ’ αύριο εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, αλλά οι στόχοι είναι οι ίδιοι. Η πολιτική θα παραμείνει η ίδια. Στο τέλος-τέλος, αυτή η πολιτική είχε επιβραβευτεί, είχε επισημοποιηθεί πολλές φορές στις συναντήσεις που είχαμε με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

 

Εγώ απ’ τη δική μου μεριά θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού σε αυτό το δύσκολο κομμάτι που πολλοί μπορεί να με θεωρούν ότι είμαι και άτυχος που είμαι σε αυτό το Υπουργείο, αλλά εγώ ποτέ δεν το είδα έτσι, το είδα σαν ευκαιρία μιας συνεχούς προσπάθειας.

 

Να πω ότι με τον Κωστή θα έχουμε μια άριστη συνεργασία. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, μικρότερος ο ίδιος αλλά με κοινή πορεία και κοινή δράση. Και βεβαίως στον καλό μου Υπουργό τον Χρήστο Φώλια θα πω ότι θα είμαι πάντα εδώ να ακούσω την άποψή του, τη συμβουλή του, την καθοδήγησή του. Γιατί θα συνοδεύεται πάντα από ανιδιοτέλεια. Θα συνοδεύεται πάντα από εντιμότητα, από ειλικρίνεια, από ευθύτητα. Εγώ αυτό τον άνθρωπο γνώρισα 16 μήνες, αυτό τον άνθρωπο έκανα δυο φορές φίλο, αυτό τον άνθρωπο θα αγαπώ για πάντα. Σας ευχαριστώ όλους».