Δελτίο Τύπου                                                                                                                          

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2009                                                                                                             

Το Υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζοντας τους ελέγχους των κοστολογικών στοιχείων κάθε νέου τιμοκαταλόγου, που υποβάλλεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δημοσιοποιεί τα νέα απολογιστικά στοιχεία για το διάστημα Ιουνίου 2009. 

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία 14 εταιρείες προχώρησαν σε μειώσεις 150 κωδικών προϊόντων.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΕΩΣ     26.6 .2009

Α/Α

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΔΟΥΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ  ΜΕΙΩΣΗ

 

ΜΕΙΩΣΗ ΕΩΣ %

1

TASTY FOODS

ΜΠΙΣΚΟΤΑ – ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ

2

-1,32%

2

ΕΒΓΑ

ΠΑΓΩΤΑ

2

-23,74%

3

ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ

ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ-ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ

22

-7,01%

4

ΒΕΡΒΕΡΗΣ

ΤΥΡΙΑ

16

-24,47%

5

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ

2

-22,91%

6

NECTAR

ΠΟΤΑ-ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

9

-36,00%

7

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΒΕΕ

ΠΑΣΤΕΛΙΑ-ΖΑΧΑΡΩΤΑ

5

-33,63%

8

ΕΒΓΑ ΑΒΕΕ

ΠΑΓΩΤΑ-ΧΥΜΟΥΣ-ΚΡΟΥΑΣΑΝ

2

-2,98%

9

HELLENIC CATERING

ΠΑΓΩΤΑ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

3

-16,67%

10

ARLA FOODS

ΤΥΡΙΑ

1

-17,97%

11

OΛYMΠIA ΧΕΝΙΑ

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΕΛΙΕΣ

3

-34,60%

12

AGRIPAN SA

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

38

-25,11%

13

Κ.Α. ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ

ΧΑΡΤΟΣΧΟΛΙΚΑ

6

-19,07%

14

ΕΜΑ ΑΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ

39

-10,71%

 

ΣΥΝΟΛΟ

 

150

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίσης, 4  εταιρείες προχώρησαν σε ανακλήσεις αυξήσεων 810 κωδικών προϊόντων, που έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΚΛΗΘΗΣΑΝ ΕΩΣ    26. 6 .09

Α/Α

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΔΟΥΣ

ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΕΙ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΑΥΞΗΣΗ

% ΑΥΞΗΣΗΣ ΕΩΣ

1

ΚΟΝΔΩΡ ΑΕΕΕ

ΠΟΤΑ

205

28

2,92%

2

DIAGEO

ΠΟΤΑ

182

17

2,49%

3

ΙΩΣΗΦ ΜΑΚΡΥΔΑΚΗΣ

ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ

345

5

25,00%

4

ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ

ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

78

2

17,65%

 

ΣΥΝΟΛΟ

 

810

52

 

 

Επίσης, οι κάτωθι εταιρείες:

 

 

Η εταιρεία ΚΑΛΛΟΝΗ Α.Ε., που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας τροφίμων  προχώρησε, από τους 156 κωδικούς, που διακινεί, σε ανατιμήσεις της τάξεως του 4%, 149 κωδικών προϊόντων. Οι μεταβολές αυτές τεκμηριώθηκαν από τα παραστατικά, που προσκομίσθηκαν κατά τους κοστολογικούς ελέγχους.

 

Η εταιρεία  Γ. ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΑΕ., που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας κατεψυγμένων αλιευμάτων  προχώρησε, από τους 542 κωδικούς, που διακινεί, σε ανατιμήσεις της τάξεως του 3%,  32 κωδικών προϊόντων. Οι μεταβολές αυτές τεκμηριώθηκαν από τα παραστατικά, που προσκομίσθηκαν κατά τους κοστολογικούς ελέγχους.

 

Η εταιρεία ΑΓΕΤ ΑΕ,  που δραστηριοποιείται στον τομέα των παραγωγής τσιμέντου, προχώρησε, από τους 157 κωδικούς, που διακινεί, σε ανατιμήσεις της τάξεως του  3%,  157 κωδικών προϊόντων. Οι μεταβολές αυτές τεκμηριώθηκαν από τα παραστατικά, που προσκομίσθηκαν κατά τους κοστολογικούς ελέγχους. 

 

 

Επίσης,

 

 

 

 

 

Επίσης,

 

 

Η εταιρεία  NECTAR Α.Ε. που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας ποτών και αναψυκτικών κατέθεσε, από τους 248 κωδικούς, που διακινεί,  ανατιμήσεις από 0,50% έως 44%,  σε 119 κωδικούς προϊόντων.

 

Η εταιρεία Κ.Α ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.,  που δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας οικιακών συσκευών, κατέθεσε από τους 3807 κωδικούς, που διακινεί, ανατιμήσεις από 0,22% έως 76,86%, σε  206 κωδικούς προϊόντων.

 

 

Τέλος,

 

Η εταιρεία  AKZO NOBEL ΠΟΥΔΡΕΣ ΒΑΦΗΣ Α.Ε, που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας χρωμάτων γενικής χρήσης προχώρησε, από τους 803 κωδικούς, που διακινεί, σε ανατιμήσεις από 3,91% έως 4,12%,  311 κωδικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι η μεταβολή του συνολικού κόστους δεν δικαιολογεί το ποσοστό αύξησης των τιμών τιμοκαταλόγου από την εταιρεία.

 

Η εταιρεία  ΒΙΒΕΧΡΩΜ., (μέλος του ομίλου AKZO NOBEL ΠΟΥΔΡΕΣ ΒΑΦΗΣ Α.Ε.)  που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής και εμπορίας χρωμάτων προχώρησε, από τους 1011 κωδικούς, που διακινεί, σε δημοσιοποίηση νέων τιμών 136 κωδικών προϊόντων, τα οποία αν και είχαν εισαχθεί στο παρελθόν από άλλη εταιρεία, δεν συνοδεύονταν από οριστικά στοιχεία κόστους. Πέρα από το αίτημα για κατάθεση φακέλου τεκμηρίωσης τιμών στο πλαίσιο των ενδοομιλικών συναλλαγών, έπειτα από ελέγχους του ΥΠ.ΑΝ. επιβλήθηκε αναστολή για τρεις μήνες της εφαρμογής των αυτών τιμών, σύμφωνα με τηω Αγορανομικής Διάταξης 1/09.

 

Η εταιρεία ΜΙΣΕΛΕΝ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΕ., που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας ελαστικών προχώρησε, από τους 1462 κωδικούς, που διακινεί, σε ανατιμήσεις από 0,08% έως 7,57%,  80 κωδικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι οι μεταβολές αυτές δεν τεκμηριώθηκαν από τα παραστατικά, που προσκομίσθηκαν κατά τους κοστολογικούς ελέγχους.

 

 

 

 

 

 

Μετά την ανακοίνωση και του ρυθμού αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Ιούνιο του 2009, ο οποίος σε ετήσια βάση σημείωσε αύξηση 0,5% ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος ανακοίνωσε τα εξής:

 

«Ο ρυθμός αύξησης των 160 προϊόντων καθημερινής χρήσης, που παρακολουθεί το ΥΠ.ΑΝ., κινήθηκε με ποσοστό 0,6% σε ετήσια βάση (από Ιούνιο 2008 – Ιούνιο 2009). Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι και για το μήνα Ιούνιο, σε σχέση με το Μάιο 2009 η μεταβολή των ανωτέρω προϊόντων έχει αρνητικό πρόσημο, δηλαδή κατέγραψε μείωση σε ποσοστό 0,1%.Επίσης, από το ΥΠ.ΑΝ. δόθηκε ο πίνακας των 160 προϊόντων με τιμές «από – έως» για την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών

 

Σε αυτόν  τον πίνακα υπάρχουν μειώσεις τιμών προϊόντων, καθώς και ανατιμήσεις, κυρίως λόγω εποχικότητας. Η πολιτική των στοχευμένων ελέγχων, της θεσμικής θωράκισης του καταναλωτή και της αγοράς αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα. Η συνεχής παρακολούθηση των τιμών,  συγκεκριμένων προϊόντων, έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα στην αγορά. Δίνουμε συγκεκριμένα στοιχεία, κάθε μήνα , όπως υποσχεθήκαμε εδώ και αρκετό καιρό.

 

Καταλαβαίνουμε βεβαίως ότι αυτό δυσαρεστεί τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η διαφορά μας είναι ότι εμείς μιλάμε με συγκκειρμένα στοιχεία, που επιβεβαιώνονται από την ΕΣΥΕ, ενώ οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνουν συνεχώς γενικόλογους αφορισμούς».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Υπάρχει εφαρμογή της νομοθεσίας για τις ενδοομιλικές συναλλαγές;

 

«Οι υπηρεσίες του ΥΠ.ΑΝ. ζητούν συνεχώς στοιχεία για όλους τους τιμοκαταλόγους, που φτάνουν σε μας. Για πρώτη πρώτη φορά, μέσα από τους ελέγχους, προέκυψε η αναγκαιότητα να ζητηθεί από τρεις εταιρίες, να προκομίσουν το φάκελο τεκμηρίωσης, με βάση τον πρόσφατο νόμο για τις ενδοομιλικές συναλλγές (Trasnsfer Pricing). Πρόκειται για τρεις εταιρείες, που οι ανατιμήσεις τους δεν τεκμηριώθηκαν και που ο τρόπος που κάνουν τις συναλλαγές τους, επιτρέπει στο Υπουργείο να ελέγξει τους φακέλους τους. Θέλω να θυμίσω ότι οι φάκελοι τεκμηρίωσης έχουν να κάνουν με τις προτεινόμενες τιμές στην Ελλάδα,  σε σχέση με εκείνες, που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Μέσα από αυτόν τον έλεγχο, η υπηρεσία αποσκοπεί στο να δει, αν όντως αυτές οι τιμές τεκμηριώνονται, ή οφείλονται σε κερδοκοπικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε διατεθειμένοι να πούμε όλη την αλήθεια στους καταναλωτές και να ζητήσουμε από την κάθε εταιρεία να αναλάβει την ευθύνη για την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στο καταναλωτικό κονό.

 

Ερώτηση Δημνοιογράφου: Θα υπάρξουν προστιμα;

 

«Ως γνωστό  στο νόμο για τις ενδοομιλικές συναλλαγές έχουμε θεσμοθετήσει πολύ αυστηρά πρόστιμα, για όλους εκείνους, που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αν κι εφόσον υπάρξουν ευθύνες, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλλουμε αυτά τα σοβαρά πρόστιμα και να στείλουμε ένα μήνυμα, όχι μόνον στις συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά και σε όλη την αγορά, ότι αυτό που λέμε το εννοούμε, κι όχι μόνο το εννοούμε αλλά το κάνουμε πράξη. Είναι η στιγμή που ο καθένας πρέπει να αναλάβει τη μεγάλη του ευθύνη απέναντι στην κοινωνία».

 

 

Συνημμένη Λίστα 160 προϊόντων