Δελτίο Τύπου                                                                                                                        

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2009

 

 

 

Τα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος επισκέφθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος, όπου ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΕΕ κ. Γεώργιο Κασιμάτη για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του μηχανολογικού εξοπλισμού, για την υποστήριξη της βάσης δεμένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου . Μετά τη συνάντηση ο κ. Βλάχος σημείωσε τα εξής:

 

«Επισκέφθηκα την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και μαζί με τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του είχαμε μια παρουσίαση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Είναι η βάση δεδομένων, που έχει εγκατασταθεί στην Κεντρική Ένωση και που ελπίζουμε, πολύ σύντομα, στους επόμενους μήνες, να λειτουργήσει. Είναι ένας στόχος του ΥΠ.ΑΝ., ο οποίος για μας είναι πάρα πολύ σημαντικός, γι΄ αυτό κι επιμένουμε στο ξεκίνημα του ΓΕ.ΜΗ., που θα δώσει τη δυνατότητα σε πάνω από 800.000 επιχειρήσεις να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και με όποιον ενδιαφέρεται, έγκαιρα και έγκυρα. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και εξασφαλίζει το «έγκαιρα». Με το ξεκαθάρισμα των Μητρώων σε όλα τα περιφερειακά επιμελητήρια θα μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη μια σωστή εικόνα, ούτως ώστε οι πληροφορίες που θα δίνονται, όχι μόνο, στις επιχειρήσεις, αλλά και σε όλους του πολίτες που εμπλέκονται, να είναι πλήρεις, να είναι ουσιαστικές, να επισπεύδουν τις διαδικασίες, να απλουστεύουν τις διαδικασίες και με αυτόν τρόπο να μπορέσει η χώρα μας να βρεθεί πολλές θέσεις ψηλότερα στον πίνακα της ανταγωνιστικότητας».

Δημοσιογράφος: Πολλοί σημειώνουν ότι οι εκπτώσεις, που ξεκινούν την Τετάρτη είναι η τελευταία σανίδα σωτηρίας για το εμπόριο…

Γ. Βλάχος: «Με τη θεσμοθέτηση του δεκαημέρου των προσφορών, ουσιαστικά, εξαλείφθηκε η απαγόρευση, που υπήρχε για το διάστημα πριν τις εκπτώσεις. Δώσαμε τη δυνατότητα στον εμπορικό κόσμο, με αυτές τις προσφορές, να ζεστάνει το κλίμα. Σήμερα, που είμαστε λίγο πριν τις εκπτώσεις, νομίζω ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν χρέος να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, να κάνουν ουσιαστικές εκπτώσεις να δώσουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές, όλη αυτήν  την περίοδο που διανύουμε την οικονομική κρίση, να έχουν πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων και σε όσο γίνεται καλύτερες τιμές. Ο θεσμός των εκπτώσεων είναι κάτι που ενδιαφέρει τον επιχειρηματικό κόσμο, όμως, ενδιαφέρει και τους καταναλωτές. Έχουμε χρέος όλοι να στηρίξουμε το θεσμό. Εμείς από την πλευρά του ΥΠ.ΑΝ.  κάναμε ό,τι είναι δυνατόν για να δώσουμε ουσία σε αυτόν το θεσμό, που νομίζουμε ότι, έτσι κι αλλιώς,  ο κόσμος τον αγκαλιάζει, αλλά πρέπει, ιδιαίτερα, αυτήν την ώρα  να αποδώσει,  όσο γίνεται περισσότερο».

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Εξετάζετε αλλαγή του καθεστώτος των εκπτώσεων …

Γ. Βλάχος: «Των εκπτώσεων αυτών κάθ’ αυτών όχι. Αλλά,  εάν από την πλευρά των επιχειρήσεων υπάρχουν κάποιες προτάσεις, που γενικότερα βελτιώνουν τη λειτουργία και  το κλίμα σε σχέση με τις προσφορές και τις εκπτώσεις, εμείς, πάντα, λέμε, ότι έχουμε την πόρτα μας ανοιχτή, να ακούσουμε, να συζητήσουμε και στο τέλος να πάρουμε την ευθύνη για την οποιαδήποτε απόφαση. Κάτι, άλλωστε, που έγινε και με τις προσφορές. Και ξέρετε, επειδή, ακούω καμιά φορά για το διάλογο. Ο διάλογος δε γίνεται τελευταία στιγμή. Ο διάλογος στο ΥΠ.ΑΝ με τους φορείς της αγοράς είναι συνεχής είναι διαρκής και βεβαίως κατά καιρούς παίρνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».