Δελτίο Τύπου                                                                                                                        

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2009

 

 

Παρέμβαση στην ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση της τροπολογίας για την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων στο πλαίσιο του Νομοσχεδίου: «Αναμόρφωση νομικού πλαισίου ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις»  έκανε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης  κ. Γιώργος Βλάχος.  Μεταξύ άλλων ο κ. Βλάχος σημείωσε τα εξής:

 

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω  ότι το σύστημα που ερχόμαστε να αντικαταστήσουμε, δηλαδή τον τρόπο τιμολόγησης δύο συν ένα, που ίσχυε και ισχύει μέχρι σήμερα για περίπου τέσσερα χρόνια, είχε θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο τα δεδομένα έχουν αλλάξει, προχωράμε πιο ολοκληρωμένα, πιο αποτελεσματικά. Εκτός από τον νέο τρόπο τιμολόγησης των νέων φαρμάκων, καθώς και της ανατιμολόγησης των παλαιών, που θα συμβάλει αναμφίβολα στη μείωση της τιμής, προχωράμε σε γενικότερες ρυθμίσεις για τη διακίνηση των φαρμάκων στο σύνολό τους.

 

Με την αντικατάσταση του 2+1,  η τιμή του κάθε καινούργιου φαρμάκου θα είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών που υπάρχουν στα είκοσι έξι κράτη της Ε.Ε συν την Ελλάδα, δηλ. εικοσιεπτά. Αυτό προϋποθέτει ότι το φάρμακο κυκλοφορεί σε τουλάχιστον τρεις χώρες για να υπάρχει ο μέσος όρος, κάτι που δεν ίσχυε με την παλαιά ρύθμιση. Μέσα από αυτή τη ρύθμιση προσπαθούμε να κάνουμε πιο ορθολογικό το σύστημα της τιμολόγησης ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

 

Η ετεροχρονισμένη και ανακριβής τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα καθώς και οι αυθαίρετες  καταγγελίες μέσω του εκπροσώπου του τομέα ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Χρυσοχοϊδη, το μόνο που δείχνουν είναι έλλειψη υπεύθυνης στάσης και κινήσεις πανικού   απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό ζήτημα.

 

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους – όπως ακριβώς έγιναν – η φαρμακευτική δαπάνη το 1998 σε σχέση με το 1997 μειώθηκε κατά εκατό εκατομμύρια. Για να ανέβει το 1999 στα διακόσια εκατομμύρια σε σχέση με το 1998. Αυτό πετύχατε με τη λίστα φαρμάκων, για την οποία καμαρώνετε. Επίσης το μόνο κατόρθωμα του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να είναι το από το 1995 μέχρι το 2002 διπλασίασε τη φαρμακευτική δαπάνη.

 

Τα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική σας, εμείς κατορθώσαμε με συνέπεια όλο αυτό το διάστημα να τα αντιμετωπίσουμε και να κάνουμε θετικά βήματα. Αυτό φαίνεται και από τον ρυθμό αύξησης της δαπάνης των φαρμάκων που σήμερα συνεχώς μειώνεται  και από διψήφιο έγινε μονοψήφιο νούμερο.

 

 

 

 

 

Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω, ότι,  πριν από την λίστα,  η αγορά καλυπτόταν κατά 60% από παραγόμενα ή συσκευαζόμενα φάρμακα στην Ελλάδα από ελληνική παραγωγή και κατορθώσατε να εξαρτάται κατά 80%» η αγορά φαρμάκων από εισαγόμενα φάρμακα.

 

Ο αφελληνισμός λοιπόν, είναι από άλλους λόγους και αιτίες και όχι από αυτά τα οποία εσείς λέτε, διότι συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Σήμερα η τροπολογία αποτελεί το ξεκίνημα για ένα σύνολο, για μια δέσμη πρωτοβουλιών που θα πάρουν η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να πετύχουμε πλήρη εξυγίανση στο σύστημα διακίνησης των φαρμάκων».