Αθήνα, 21/12/2009

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης προϋποθέτει την γνώση των προβλημάτων, την χάραξη συγκροτημένου σχεδίου και κυρίως ύπαρξη πολιτικής βούλησης. Εμείς, πριν τις εκλογές, παρουσιάσαμε με υπευθυνότητα την πραγματική εικόνα της οικονομίας, καθώς και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της. Μιλήσαμε για επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα που θα έβγαζαν, μετά από δύο χρόνια, την χώρα από την κρίση και θα διασφάλιζαν μια νέα τροχιά ανάπτυξης» τόνισε ο Γιώργος Βλάχος, Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ, μιλώντας την Κυριακή 20/12/2009 στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2010.

 

Στην συνέχεια ο κ. Γιώργος Βλάχος κατηγόρησε την κυβέρνηση για λάθη του παρελθόντος τονίζοντας: «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να επιτύχουν κανένα στόχο από αυτούς που έθεσαν ως το 2004 για να επιτευχθεί η πραγματική σύγκλιση με τα άλλα κράτη της Ε.Ε. Η αναφορά στο παρελθόν γίνεται όχι για να κρύψουμε ευθύνες, αλλά για να αναδείξουμε τις αιτίες του κακού κι όλοι μαζί να συνεννοηθούμε για να μην ξαναπέσουμε στα ίδια καταστροφικά λάθη που από τη δεκαετία του ’80 κρατούν τη χώρα «δεμένη» στο δρόμο της παρακμής».

 

Επιπρόσθετα, κάνοντας αναφορά στον Τομέα εμπορίου, του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπου είχε την ευθύνη, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το μέλλον λέγοντας: «αντί να γίνουν βήματα μπροστά από εκεί που ήμασταν εμείς, η κυβέρνηση μένει στην απάθεια αφού ούτε έλεγχοι στην αγορά γίνονται, ούτε τα στοιχεία για τις ενδοομιλικές συναλλαγές που θα κρατούσαν χαμηλά τις τιμές αξιοποιούνται».

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γιώργος Βλάχος τόνισε χαρακτηριστικά: «Για τους λόγους αυτούς εμείς πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν είναι οδηγός εξόδου από την κρίση. Μπορεί σήμερα να τον ψηφίσετε, σύντομα όμως θα βρεθείτε στην δυσάρεστη θέση να τον αμφισβητήσετε, να τον αλλάξετε και να τον αναθεωρήσετε, δηλαδή θα τον καταψηφίσετε στην πράξη. Εμείς τον καταψηφίζουμε από σήμερα.»


 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Θ. ΒΛΑΧΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2010.

 

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

Για την κατάρτιση προϋπολογισμού, που έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση οικονομικής κρίσης, προϋπόθεση είναι,

Εμείς, πριν τις εκλογές, παρουσιάσαμε με υπευθυνότητα την πραγματική εικόνα της οικονομίας, καθώς και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της. Μιλήσαμε για επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα που θα έβγαζαν, μετά από δύο χρόνια, την χώρα από την κρίση και θα διασφάλιζαν μια νέα τροχιά ανάπτυξης. Το ερώτημα τότε από πολλούς ήταν, γιατί όλα αυτά δεν τα κάναμε στα περίπου πέντε χρόνια διακυβέρνησης;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλετε γιατί το 2004, η ορμή του νέου ξεκινήματος, αναλώθηκε στην προετοιμασία και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Θέλετε γιατί, στην συνέχεια, επαναπαυθήκαμε στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού και της συνέχειας του κράτους. Θέλετε γιατί, με την επιλογή της ήπιας προσαρμογής στα οικονομικά, δεν προχωρήσαμε σε τολμηρές και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με τους ρυθμούς που έπρεπε. Θέλετε γιατί, το 2007 η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μας εμπόδισε…Θέλετε γιατί, κάποια στελέχη μας, με την συμπεριφορά τους, τροφοδότησαν μια κουβέντα γενικευμένης σκανδαλολογίας, που επισκίαζε κάθε πολιτική πρωτοβουλία.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι, δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε δράσεις που είχε ανάγκη ο τόπος. Για το λόγο αυτό, αναλάβαμε την ευθύνη για τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν, κάνοντας παράλληλα την αυτοκριτική μας.

 

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

Το σίγουρο είναι ότι, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος δεν δημιουργήθηκαν τα πέντε χρόνια που κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία. Να σας θυμίσω ότι δεν πετύχατε κανένα στόχο, από όσους εσείς είχατε θέσει ως το 2004 για να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση με τα άλλα κράτη της Ε.Ε.

Να σας θυμίσω ακόμα ότι:

·         Το δημόσιο χρέος, που έχει τις ρίζες του πολύ παλιά, δημιουργεί συνεχώς νέες υποχρεώσεις

·         Ο προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Έργων κατέληξε πολλαπλάσιος του αρχικού,

·         Η διαφθορά στο δημόσιο, ξεκινά από τότε που εσείς καθιερώσατε τα «δωράκια»,

·         Η «λευκή απεργία» της κρατικής μηχανής, ξεκινά από τότε που κομματικοποιήσατε το κράτος,

Εκτός και αν μας πείτε ότι φταίει η Νέα Δημοκρατία

·         που πληρώνουμε ακόμα απαλλοτριώσεις για έργα των Ολυμπιακών Αγώνων,

·         ή που η Ολυμπιακή με τριπλάσιους υπαλλήλους απορροφούσε 1 εκ. ευρώ την ημέρα,

·         ή που ο ΟΣΕ κοστίζει τρεις φορές περισσότερο από το να μη δούλευε και οι υπάλληλοι του να ήταν σπίτια τους και να πληρώνονται.

Τα προβλήματα και κυρίως η νοοτροπία που ταλανίζει τη χώρα, είναι αποτέλεσμα των δικών σας πολιτικών.

 

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Αναφερόμαστε στο παρελθόν όχι για να κρύψουμε ευθύνες, αλλά για να αναδείξουμε τις αιτίες του κακού κι όλοι μαζί να συνεννοηθούμε για να μην ξαναπέσουμε στα ίδια καταστροφικά λάθη που από τη δεκαετία του ’80 κρατούν τη χώρα «δεμένη» στο δρόμο της παρακμής.

Εμείς πιστεύουμε ότι, για να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα, χρειάζεται εκτός των άλλων πολιτική συνεννόηση και συναίνεση. Θυμάστε την αγωνιώδη κραυγή του Κώστα Καραμανλή για συνεννόηση στα αυτονόητα όπως χαρακτηριστικά έλεγε. Πόσο, άραγε, επίκαιρος ήταν, ήδη, από τότε ο πρώην Πρωθυπουργός τόσο στην έκκληση για συνεργασία, αλλά και στο πολιτικό πλαίσιο που έθετε.

Δείτε τα μέτρα που εξαγγέλλονται σήμερα. Λέτε όσα ο Κώστας Καραμανλής είπε λίγους μήνες πριν και όσο περνάει ο καιρός, όλα όσα καταγγείλατε προεκλογικά θα τα κάνετε πράξη. Γι αυτό είπα ότι η δικαίωση του Κώστα Καραμανλή, άρχισε από το βράδυ των εκλογών.

Δυστυχώς εσείς, δέσμιοι κλειστών συντεχνιακών συμφερόντων όχι μόνο δεν ανταποκριθήκατε, αλλά τορπιλίσατε κάθε διάλογο που ξεκινούσε για μεγάλο θέμα. Έτσι το διάγγελμα του Κώστα Καραμανλή, με τη προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ήταν ένα δυνατό σοκ. Ήταν η τελική διαπίστωση ότι δεν πάει άλλο, μια παρακαταθήκη για το τι πρέπει να γίνει όχι στο μέλλον…αλλά χθες…

Μιλήσαμε για, μείωση των δημοσίων δαπανών, πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής για αρχές, τομές και κανόνες παντού, για νοικοκύρεμα του κράτους για έλεγχο και διαφάνεια. Σε όλα αυτά η μόνιμη απάντηση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν …«φύγετε γιατί είστε επικίνδυνοι για τον τόπο». Θυμάστε την περίφημη αλαζονική φράση του κ. Παπανδρέου, «κάντε στην άκρη να περάσει η Ελλάδα».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος τελικά προτίμησε εσάς. Εμείς δεν μπορέσαμε να πείσουμε τους πολίτες, όμως είπαμε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Δε χαϊδέψαμε αυτιά για να υφαρπάξουμε ψήφους ούτε μείναμε γαντζωμένοι στην εξουσία, την ώρα που έπρεπε να παρθούν μέτρα. Εσείς μοιράσατε υποσχέσεις. Με κορωνίδα των καθησυχαστικών σας λόγων εκείνο το περίφημο «χρήματα υπάρχουν» αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά. Τελικά, δεν χρειάστηκαν ούτε οι μισές από τις περίφημες 100 μέρες ανασυγκρότησης, για να έλθετε στα λόγια μας για να καταλάβουν οι πολίτες ότι είπατε ψέματα. Αφού ούτε σχέδιο είχατε, ούτε στόχους είχατε θέσει, ούτε πολιτική είχατε ξεκαθαρίσει, ούτε στελεχιακό δυναμικό είχατε προετοιμάσει για να κυβερνήσετε.

Νομίσατε ότι θα πάτε στις Βρυξέλλες και θα καθαρίσετε φορτώνοντας όλα στην προηγούμενη κυβέρνηση. Την ίδια ώρα που μιλούσατε για απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Στείλατε αντιφατικά μηνύματα κάνοντας πειραματισμούς, αφού ακόμη δεν έχετε συμφωνήσει για την πολιτική σας. Δεν είναι μόνο ότι χάσατε πολύτιμο χρόνο. Το κυριότερο είναι ότι δυσφημίσατε την χώρα, μεγεθύνοντας το πρόβλημα, που ασφαλώς υπάρχει, στην Ελληνική και Ξένη αγορά. Τελικά, η διαφορά μας ήταν ότι, εμείς ξέραμε τι θα κάναμε την επομένη των εκλογών. Εσείς αναζητάτε ακόμη, γραμμή πλεύσης, αφού άλλα λέτε στο εξωτερικό και άλλα στην Ελλάδα Αποδεικνύετε έτσι, ότι το μόνο που σας ενδιέφερε, ήταν να έρθετε στην εξουσία και….. μετά βλέπουμε. Τώρα θέλετε συνεννόηση. Συνεννόηση που εσείς, ποτέ δεν δώσατε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ

Εμείς δεν θα πολιτευθούμε όπως εσείς. Δεν είμαστε ίδιοι. Ανήκουμε σε μια παράταξη, που δικαιώθηκε διαχρονικά σε όλες τις μεγάλες της επιλογές έστω και αν κυβέρνησε πολύ λίγο. Ξεκαθαρίστε πρώτα την πολιτική σας, ανακοινώστε δημόσια, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και ελάτε μετά να μας πείτε που, πως, και πότε θέλετε τη συνεννόηση. Όσο δεν αποφασίζετε και κυρίως, όσο για όλα θεωρείτε υπεύθυνη την προηγούμενη κυβέρνηση, και εκεί τελειώνουν όλα, δεν μπορείτε να μιλάτε για συνεννόηση.

Τώρα είστε κυβέρνηση, πρέπει να κάντε κάτι περισσότερο από αυτά που δεν κάναμε εμείς. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά μπορεί να γίνει ελπίδα και απαρχή νοικοκυρέματος της χώρας. Με τον αυτόματο πιλότο δεν γίνεται τίποτα. Δεν πέφτουν, π.χ. οι τιμές με θαύματα και διαταγές. Ο πληθωρισμός των 160 ειδών καθημερινής χρήσης, ήταν στο μηδέν και σήμερα οι ανατιμήσεις φουντώνουν. Όπως έλεγε από αυτό το βήμα στις προγραμματικές δηλώσεις, υπουργός σας ο πληθωρισμός αυξάνει, ο έλεγχος της αγοράς χάνεται. Αντί να κάνετε βήματα μπροστά από εκεί που ήμασταν εμείς, μένετε στην απάθεια. Αφού ούτε έλεγχοι στην αγορά γίνονται. Ούτε τα στοιχεία για τις ενδοομιλικές συναλλαγές που θα κρατούσαν χαμηλά τις τιμές αξιοποιούνται.

Αποφασίστε, ειλικρινά, τι θέλετε. Καθαρά και δημόσια για να πούμε κι εμείς στον Ελληνικό λαό σε ποια ζητήματα είμαστε δίπλα σας και σε ποια απέναντι σας. Για τους λόγους αυτούς, εμείς πιστεύουμε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι οδηγός εξόδου από την κρίση

Μπορεί σήμερα να τον ψηφίσετε, σύντομα όμως θα βρεθείτε στην δυσάρεστη θέση να τον αμφισβητήσετε και να τον αλλάξετε να τον αναθεωρήσετε, Δηλαδή θα τον καταψηφίσετε στην πράξη.

Εμείς τον καταψηφίζουμε από σήμερα.