Αθήνα, 17/05/2010

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Πρέπει να στραφούμε και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και της αγροτικής παραγωγής, δηλαδή σε τομείς που μπορούμε να αναπτυχθούμε» τόνισε ο Γιώργος Βλάχος, Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ, μιλώντας στην διαρκή επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, για την έρευνα και την τεχνολογία στην παραγωγή τροφίμων και στην Ελληνική παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιώργος Βλάχος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα οι Έλληνες αγρότες να ενημερωθούν έγκαιρα για την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και πιο αποτελεσματικοί στις περιοχές που δραστηριοποιούνται, λέγοντας χαρακτηριστικά: «η κάθε περιοχή θα πρέπει να έχει κάποιες βασικές κατευθύνσεις και η συμβολή της έρευνας να είναι σε αυτό που παράγει, ώστε να το παράγει πιο αποτελεσματικά και πιο υγιεινά προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα».

 

Στην συνέχεια ο κ. Βλάχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα που αφορά στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων τονίζοντας πως, η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη που υπεγράφη επί ημερών του θα πρέπει να στηριχθεί με συνεχείς ελέγχους προκειμένου να προστατευθούν τα Ελληνικά προϊόντα: «Δε θα στηρίξουμε κανένα ελληνικό αγροτικό προϊόν, αν δεν το προστατέψουμε με το όνομά του. Πρότεινα, αφού δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την τιμή στην ελεύθερη αγορά, θα πρέπει να προστατεύσουμε το όνομά του. Δεν μπορούν να πωλούνται στην Ελληνική αγορά εισαγόμενα προϊόντα – πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας – ως Ελληνικά».

 

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Βλάχος, εξέφρασε την άποψη ότι, άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η προστασία του Έλληνα παραγωγού προκειμένου τα Ελληνικά προϊόντα να είναι εξίσου ανταγωνιστικά λέγοντας: «Εμείς θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας, να προστατεύσουμε το ελληνικό προϊόν, να το ονοματίσουμε, να βγει στις αγορές (τοπικές και διεθνείς) επώνυμο και εκεί να πολεμήσει ανάλογα με την αξία του (ποιότητα και τιμή). Εάν ένα ελληνικό προϊόν, περπατάει στην αγορά και με την ενσωμάτωση της έρευνας βελτιωθούν οι συνθήκες και η απόδοσή του, αυτό θα είναι ευχής έργο».