ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ - Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

 

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, κ. Γεώργιος Βλάχος, με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική, επανέφερε με κατάθεση ερώτησης στη Βουλή, το ζήτημα της ολοκλήρωσης της κατασκευής του έργου του ρέματος της Εσχατιάς, καθώς έξι (6) περίπου χρόνια μετά την υπογραφή χρηματοδότησης του έργου, οι σχετικές εργασίες στο πρώτο τμήμα του δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ στο δεύτερο τμήμα του δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Αναλυτικά στην ερώτησή του ο κ. Βλάχος αναφέρει τα εξής:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡ.ΠΡΩΤ: 4277/5-11-2014

ΠΡΟΣ TOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

•           Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

•           Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

 

ΘΕΜΑ: Ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου του ρέματος της Εσχατιάς, στη Δημοτική Κοινότητα του Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής

            Τα πολύ μεγάλα προβλήματα που προκάλεσαν οι πρόσφατες σφοδρές βροχοπτώσεις στην Δυτική Αττική δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγραφεί πολλές και καταστροφικές πλημμύρες στη συγκεκριμένη περιοχή, οι οποίες άλλοτε συνδέονται με υπερχειλίσεις συγκεκριμένων ρεμάτων, άλλοτε με αστοχίες του δικτύου ομβρίων, άλλοτε οφείλονται σε συνδυασμό και των δύο.

            Πριν από ένα χρόνο περίπου, με επείγουσα επιστολή τους, κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Φυλής, αλλά και με αναφορά που κατέθεσα ο ίδιος στη Βουλή, είχαν επισημανθεί τα προβλήματα από την καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών του ρέματος της Εσχατιάς, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που είχαν σημειωθεί εκείνο το διάστημα, τμήμα του τοιχίου αντιστήριξης, είχε υποστεί αστοχία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα κατοικημένες περιοχές.

            Να σημειωθεί ότι από το 2008, είχε υπογραφεί η χρηματοδότηση του έργου διευθέτησης της λεκάνης απορροής του ρέματος της Εσχατιάς, προϋπολογισμού 198 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα το έργο εντάχθηκε στην Ετήσια Έκθεση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013, ενώ και στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΠΕΡΑΑ τον Ιούνιο του 2009 αναφέρεται ρητά η «Διευθέτηση ρέματος εσχατιάς από την πλατεία Ιλίου έως και τη Λεωφόρο Καραμανλή και έργων συμβολής ρέματος Πικροδάφνης». Μάλιστα είχε προβλεφθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 να δημοπρατηθεί το 1ο τμήμα του ρέματος και στις αρχές του 2010, να δημοπρατηθεί το 2ο τμήμα του. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι σχετικές εργασίες στο 1ο τμήμα του δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ στο 2ο τμήμα του δεν έχουν ξεκινήσει. Κατόπιν τούτων…

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1.         Σε ποιο βαθμό έχουν προχωρήσει και έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο ρέμα της Εσχατιάς;

2.         Πότε και που θα ενταχθεί για χρηματοδότηση το μέρος του 1ου τμήματος που είναι σε εκκρεμότητα;

3.         Σε ποια φάση βρίσκεται το 2ο τμήμα και πως θα προχωρήσει τόσο από πλευράς χρηματοδότησης όσο και από πλευράς χρονοδιαγραμμάτων;