ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ - Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

 

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2014

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, κ. Γεώργιος Βλάχος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ολομέλεια της Βουλής, στο σχέδιο νόμου «Για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της άμεσης παράτασης αναστολής πλειστηριασμών α' κατοικίας λέγοντας τα εξής:

«…Έρχομαι -και θέλω να κλείσω με αυτό- στο θέμα της τροπολογίας που κατατέθηκε για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Θέλω να θυμίσω, κύριε Πρόεδρε, ότι δέκα συνάδελφοι προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία εδώ και πολύ καιρό, βλέποντας ότι τελειώνει η χρονιά κάναμε ερώτηση-παρέμβαση στον Υπουργό Οικονομικών και στον Υπουργό Ανάπτυξης, να υπάρξει εκ νέου ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σήμερα και εμείς επανερχόμαστε σε αυτό το θέμα. Αν δεν μπορούμε να παρατείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας για ένα χρόνο, ας το κάνουμε έστω για έξι μήνες ή για κάποιους μήνες μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πρέπει να εξαλείψουμε αυτήν την αγωνία που πλανάται πάνω από τους δανειολήπτες, πάνω από τους ανθρώπους που έχουν υποχρεώσεις και που σκέπτονται και προβληματίζονται πολύ μήπως στο επόμενο διάστημα βρεθούν μπροστά στον πλειστηριασμό του σπιτιού τους.

Αυτή η αγωνία, αυτή η ιδιότυπη ομηρία, κύριε Υπουργέ, πρέπει να τελειώσει. Να τους δώσουμε μία ανάσα και αν θέλετε να το συζητήσουμε πιο ουσιαστικά, είμαστε εδώ. Δεν μπορεί, όμως, ελαφρά τη καρδία να τελειώσει η προθεσμία, να φθάσουμε στις 31 Δεκεμβρίου και να κάνουν οι υπεύθυνοι ότι δεν κατάλαβαν τι γίνεται και τι θα γίνει. Θα είναι κρίμα το επόμενο διάστημα να ξεφυτρώσουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, την ώρα που η Κυβέρνηση έχει άλλη άποψη και έχει αποδείξει διαχρονικά ότι επιμένει στην προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως επίσης και οι τράπεζες που με κάθε ευκαιρία βγαίνουν και δεσμεύονται ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι πλειστηριασμοί.

Άρα ας απαντήσει, επιτέλους, κάποιος στο αγωνιώδες ερώτημα της ελληνικής Βουλής ποιος είναι αυτός που προωθεί τους πλειστηριασμούς. Έλεος πια! Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε παιχνίδια στο σκοτάδι. Πρέπει φανερά να δεσμευτούμε στους πολίτες γι’ αυτό που θέλουμε να κάνουμε.»


 

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, απαντώντας σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα δήλωσε:

«…Θα πω μια κουβέντα για τους πλειστηριασμούς. Σας διαβεβαιώνω –είμαι είκοσι πέντε χρόνια εδώ- ότι κανένας Έλληνας αδύναμος, μη έχων και μη κατέχων, δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να πλειστηριαστεί η κατοικία του, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Έχουμε τρεις ασφαλιστικές δικλείδες. Πρώτον, είναι ο νόμος Κατσέλη. Δεύτερον, είναι ο νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια που το λέει ξεκάθαρα. Τρίτον, είναι και ο νόμος του Υπουργείου Δικαιοσύνης που πραγματικά δίνει αυτή τη δυνατότητα. Και εδώ είμαστε πάλι. Εγώ –όπως και η Κυβέρνηση- δεν δίνω το δικαίωμα σε κανέναν να είναι πιο ευαίσθητος στον άκληρο, στο φτωχό ότι δεν τον προστατεύει, αν συμβεί κάτι. Αν αυτές οι τρεις ασφαλιστικές δικλείδες δεν τον προστατεύσουν, εδώ είμαστε να φέρουμε σε μισή ώρα μια τροπολογία για να το φτιάξουμε. Άρα, λοιπόν, σας καλύπτει ο νόμος και της δεοντολογίας που έφερε ο κ. Αθανασίου και τα «κόκκινα» δάνεια και ο νόμος Κατσέλη. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Καμία κατοικία φτωχού δεν θα βγει σε πλειστηριασμό»

και συμπλήρωσε ότι:

«….Άρα, θέλω να πω στους φίλους, τους συναδέλφους Βουλευτές, που ανησυχούν για τα «κόκκινα» δάνεια και τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, να είναι ήσυχοι, γιατί αυτό για το οποίο σήμερα σας διαβεβαιώνουμε ως Υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι για το πρώτο εξάμηνο –που θα δείτε μετά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα- δεν υπάρχει ούτε ένας πλειστηριασμός».