Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2018

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής κ. Γεώργιος Βλάχος, είχε συνάντηση σήμερα με αντιπροσώπους της Ένωσης Εκπαιδευτών Οδήγησης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης παρουσία του Τομεάρχη Μεταφορών και Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή μετά το τέλος της οποίας κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη με θέμα «H κυβέρνηση συνεχίζει  να κρατά σε ‘’ομηρία ‘’ 50.000 πολίτες».

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης  (αριθ. πρωτ. 4093/6-12-2018)

 

Εγκλωβισμένοι εξαιτίας της κυβερνητικής ανεπάρκειας βρίσκονται αυτήν τη στιγμή 50.000 περίπου πολίτες, εξαιτίας του χάους που έχει δημιουργηθεί από τη συνεχιζόμενη αποχή των εξεταστών οδήγησης από τα καθήκοντά τους.

Θυμίζουμε, για ακόμα μια φορά ότι η καταβολή της αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης – κι όχι επιδόματος – στους εξεταστές, οι οποίοι αποτελούν, ταυτόχρονα, υπαλλήλους του Υπουργείου Μεταφορών και των Περιφερειών, διακόπηκε με το Ν.4354/2015, που προέβλεπε έναρξη ισχύος από 1/1/2016.

Το αρμόδιο Υπουργείο κατέθεσε τροπολογία στις 10/2/2016, η οποία υποτίθεται ότι έδινε λύση στο πρόβλημα, αλλά αμέσως μετά την απέσυρε. Ακολούθως, με νομοθετική ρύθμιση το 2016 η κυβέρνηση μετέθεσε το πρόβλημα για τον Ιούνιο του 2017, μετά για τον Δεκέμβριο του 2017 και στο τέλος για τον Απρίλιο του 2018.

Παράλληλα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύονταν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι το νομοσχέδιο που θα έλυνε το όλο πρόβλημα θα το κατέθετε στη Βουλή μέχρι το Νοέμβριο, δέσμευση που ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Έτσι, και παρά το γεγονός ότι εμείς ως Νέα Δημοκρατία, ήδη από τον Απρίλιο του 2016 είχαμε εγκαίρως κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, για ακόμη μια φορά πιάστηκε απροετοίμαστη να δώσει την κατάλληλη λύση, σε ένα πρόβλημα που η παρούσα κυβέρνηση δημιούργησε.

Η συνεχής αυτή κυβερνητική αναβλητικότητα και η μετάθεση του προβλήματος για το μέλλον, έχουν οδηγήσει στη διόγκωση του προβλήματος, στον εμπαιγμό των εξεταστών οδήγησης και την «ομηρία» τόσο των σχολών οδήγησης, που βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται καθημερινά, όσο – και κυρίως – των υποψηφίων οδηγών, αλλά και των οδηγών άνω των 74 ετών που επιθυμούν να ανανεώσουν το δίπλωμά τους.

Συνεπεία των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο, κρατάτε σε ομηρία 50.000 περίπου πολίτες και δεν έχετε προβεί σε καμία απολύτως λύση για ένα πρόβλημα που εσείς δημιουργήσατε και το οποίο είναι γνωστό ήδη από το 2016;

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχετε εκπονήσει, αναφορικά με την έναρξη του νέου συστήματος εξετάσεως για τους υποψήφιους οδηγούς;