ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ - Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ - Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Αρχική Σελίδα

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

 

 

Συνέντευξη Γ. Βλάχου στο Σπύρο Γκουτζάνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων  (4/3/2017)

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου στο Σπύρο Γκουτζάνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:
Ερ. Βλέπετε να κλείνει σύντομα η αξιολόγηση;
Απ. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς, έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην εθνική οικονομία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει αποδείξει πως διαχειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καιροσκοπικά και για μικροκομματικό όφελος, αγνοώντας τους εθνικούς κινδύνους για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Ως εκ τούτου, η αντιπολίτευση δεν έχει κάποια επίσημη ενημέρωση, ούτε για το στάδιο των διαπραγματεύσεων, ούτε για την ποιότητά τους. Ό,τι μαθαίνουμε είναι από κυβερνητικές διαρροές, που πάντα στοχεύουν στην προπαγάνδα. Με βάση το τρίτο Μνημόνιο, η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο. Με βάση την επικαιροποίηση του Μνημονίου, τον Οκτώβριο. Και με βάση τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού στις αρχές Δεκεμβρίου. Τίποτα απ΄ αυτά δεν έγινε. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι κάθε μήνας που περνά και η αξιολόγηση δεν ολοκληρώνεται, προστίθεται κόστος στην οικονομία λόγω της στασιμότητας και της αβεβαιότητας. Ζούμε μια νέα δημιουργική ασάφεια και ο λογαριασμός θα είναι και πάλι βαρύς για τους πολίτες.
Ερ. Νομίζετε ότι θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση ανεξαρτήτως των μέτρων που ενδεχομένως απαιτήσουν οι δανειστές;
Απ. Το έχουμε πει πολλές φορές ως αξιωματική αντιπολίτευση, ότι θα θέλαμε η αξιολόγηση να έχει κλείσει έγκαιρα, προκειμένου να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος και να έχει μπει η χώρα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Δυστυχώς η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδά της, έβαλε τη χώρα για ακόμα μια φορά με την πλάτη στον τοίχο, και κάθε μέρα που περνά, το τίμημα των μέτρων που θα επωμιστούν οι πολίτες αυξάνεται. Την αποκλειστική όμως ευθύνη για την τύχη της αξιολόγησης, το σύνολο των μέτρων και τις συνέπειές τους, το φέρει εξολοκλήρου η κυβέρνηση, αφού αυτή διαπραγματεύτηκε. Μακάρι να φέρει μια καλή συμφωνία. Όμως καλή ή κακή, θα έχει τη δική της σφραγίδα.
Ερ. Αντέχει η ελληνική οικονομία, αλλά και η μέση ελληνική οικογένεια νέες επιβαρύνσεις;
Απ. Προφανώς και δεν αντέχει. Η συνειδητή επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, να αυξήσει υπέρμετρα την άμεση και έμμεση φορολογία, προκειμένου να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση, έχει εξαντλήσει κυριολεκτικά τη μέση ελληνική οικογένεια και την επιχειρηματικότητα. Το γεγονός όμως αυτό, δείχνει να μην το έχει κατανοήσει η κυβέρνηση, και ετοιμάζεται -όπως όλα δείχνουν- να λάβει και νέα υφεσιακά μέτρα με περικοπή του αφορολόγητου και νέα μείωση των συντάξεων. Η νομοθέτηση των συγκεκριμένων μέτρων θα επιφέρει και το τελικό χτύπημα στη μεσαία τάξη, καθώς θα επηρεάσει τους χαμηλά αμειβόμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και φυσικά στο σύνολό της την αγορά.
Ερ. Η κυβέρνηση μιλά για ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και για αντίμετρα.
Απ. Αυτά είναι τα οικονομικά μαθηματικά μαθητευόμενων μάγων. Είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός και ακόμη προσπαθώ να κατανοήσω ποιο είναι αυτό το ουδέτερο αποτέλεσμα, για το οποίο μιλά η κυβέρνηση μετά το Eurogroup. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών, που ήρθε και μας ενημέρωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, απέφυγε να περιγράψει με σαφήνεια τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και ποια θα είναι τα αντίμετρα στη νέα φορολόγηση που έρχεται. Μένει να δούμε, αν πραγματικά έχει σχέδιο η κυβέρνηση, ή καταφεύγει για ακόμη μια φορά στη «δημιουργική ασάφεια», προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Ερ. Το αίτημα για εκλογές εξάντλησε την δυναμική του;
Απ. Οι εκλογές συνδέονται με την αναγκαία για τη χώρα πολιτική, την οποία η κυβέρνηση δεν πιστεύει, και αντιθέτως η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι η μόνη ασφαλής επιλογή για την έξοδο από τη δίνη της παρατεταμένης κρίσης. Όσο πιο νωρίς αντιληφθεί η κυβέρνηση το κακό που κάνει στη χώρα με την παραμονή της στην εξουσία και αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές, τόσο καλύτερο θα είναι για όλους μας. Το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές συμπυκνώνει τη μέχρι σήμερα αποτυχία και την απουσία συγκεκριμένου σχεδίου από την κυβέρνηση, στη διαχείριση όλων των φλεγόντων ζητημάτων που αφορούν στην οικονομία, στη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, στην παιδεία, στη δημόσια ασφάλεια. Είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα επανεκκίνηση, με μία πολιτική αλλαγή και κοινωνική εκτόνωση μέσω εκλογών.
Ερ. Πάντως, το κόμμα σας δεν ζητά πλέον εκλογές, αλλά να κλείσει η αξιολόγηση. Είναι αλλαγή αντιπολιτευτικής γραμμής;
Απ. Το αίτημα για εκλογές είναι διαρκές και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με την αξιολόγηση. Είναι προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση, δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Αντί η χώρα να έχει μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, σήμερα μιλάμε για πρόσθετα μέτρα. Οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και δεν υπάρχει προσέλκυση επενδύσεων. Χρειάζεται μια άλλη πολιτική με διαφορετικές προτεραιότητες. Μια πολιτική, που θα βάλει τέλος στις περικοπές και θα ενισχύει την ανάπτυξη. Εάν είχαν διεξαχθεί εκλογές πέρυσι τον Μάιο, είναι σίγουρο ότι θα είχαμε διαπραγματευτεί κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε σήμερα.
Ερ. Ο αντιπρόεδρος όμως του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε πει «οποιοδήποτε κόστος είναι μικρότερο από το κόστος παραμονής της κυβέρνησης Τσίπρα», καθώς επίσης ότι «καλύτερα να μην κλείσει η αξιολόγηση για να γίνουν εκλογές». Υπήρξε κάποια σύγχυση;
Απ. Η διατύπωση των θέσεών του, αποτελούσαν προσωπική του επιλογή γι΄ αυτό και ανασκευάσθηκαν. Τώρα, αν ένας θεσμικός παράγων μπορεί να έχει προσωπικές απόψεις, ας το κρίνει ο πρόεδρος του κόμματος. Προσωπικά με εκφράζουν οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, όπως διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο του κόμματος και τον αντιπρόεδρο κ. Χατζηδάκη.
Ερ. Νομίζετε ότι ήλθε ο καιρός για να υπάρξει κάποια συνεννόηση και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για κάποια βασικά θέματα στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας;
Απ. Η συνεννόηση πάντα ήταν το ζητούμενο. Θυμάστε το Μάρτιο του 2009, ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε όλους τους αρχηγούς για να αντιμετωπισθεί η κρίση που έρχονταν. Η στάση του καθένα είναι γνωστή. Καθώς και οι συνέπειές τους. Την ευθύνη και την πρωτοβουλία την έχει πάντα η κυβέρνηση. Η συνεννόηση στα μεγάλα εθνικά θέματα δεν αλλάζει τους ρόλους. Βελτιώνει την αποτελεσματικότητα προς όφελος της χώρας, χωρίς να ταυτίζει όλους ως προς τις ευθύνες. Άλλωστε η οικονομική κρίση, είναι προϊόν πολιτικής κρίσης. Η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο με τις γνωστές πολιτικές μεθοδεύσεις και λογιστικές αλχημείες. Παραμένει στο Μνημόνιο λόγω ανυπαρξίας πρωτοβουλιών για συμπόρευση σε μεγάλους εθνικούς στόχους. Δείτε τις άλλες χώρες πώς αντιμετώπισαν το Μνημόνιο.
Ερ. Το τελευταίο διάστημα έγινε πολύς λόγος για τα «μπλοκάκια». Το κόμμα σας θα καταργήσει τις ρυθμίσεις που έχετε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες»;
Απ. Οι ρυθμίσεις για τα μπλοκάκια είναι άδικες και πρέπει να επανεξεταστούν, καθώς θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για χιλιάδες ελεύθερους -και όχι μόνο- επαγγελματίες. Άλλωστε το αρχικό τους λάθος το κατάλαβαν και οι ίδιοι και προσπάθησαν να το διορθώσουν. Το μόνο που κατάφεραν, όμως, ήταν να δημιουργήσουν νέα προβλήματα, σύγχυση και γραφειοκρατία, δείχνοντας για ακόμη μια φορά την έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού που χαρακτηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση. Λύση σε αυτό το σημαντικό ζήτημα αποτελεί η μείωση των φόρων και των εισφορών, για να προσελκυσθούν επενδύσεις πρώτα από τους ίδιους τους Έλληνες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που θα τονώσουν το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Ερ. Καθώς το ασφαλιστικό θα έρχεται και θα επανέρχεται, νομίζετε ότι μπορεί η οικονομία στην παρούσα φάση να αντέξει το ύψος των συντάξεων ή ότι μοιραία θα οδηγηθούμε σε νέες περικοπές;
Απ. Μόνο λίγους μήνες κράτησαν οι υποσχέσεις του κ. Κατρούγκαλου ότι με τον νόμο που σχεδίασε και ψηφίστηκε στη Βουλή λύνεται το πρόβλημα του ασφαλιστικού, καθώς οι θεσμοί με την επιστροφή τους στην Αθήνα φέρονται να ζητούν περικοπή των συντάξεων. Δυστυχώς τα λεγόμενά μας, αλλά και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ότι το νέο ασφαλιστικό είναι μη βιώσιμο επιβεβαιώθηκαν. Αν δεν δοθούν κίνητρα για εργασία και αν δεν μειωθεί η ανεργία προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι του ασφαλιστικού μας συστήματος, το μόνο σίγουρο είναι ότι η συζήτηση για το ύψος των συντάξεων και το πόσο αυτές θα πρέπει να περικοπούν θα επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Είναι πλέον αποδεδειγμένο και ειδικά περισσότερο τα χρόνια του Μνημονίου, πως η αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ζούμε την έξαρση του παραεμπορίου της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας.
Ερ. Νομίζετε ότι το ενδεχόμενο του grexit έχει εκλείψει ή ότι μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο;
Απ. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα της αξιολόγησης δίνουν τροφή σε πολλούς στην Ευρώπη, να επαναφέρουν στο προσκήνιο τέτοιου είδους καταστροφικά σενάρια για τη χώρα μας. Άλλωστε, μέχρι το καλοκαίρι η χώρα πρέπει να αποπληρώσει μεγάλα δάνεια και για τον λόγο αυτό θα χρειαστεί χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση πρέπει το συντομότερο δυνατό να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, προκειμένου να σταματήσει η αβεβαιότητα και να επανέλθει η κανονικότητα. Όσο η αξιολόγηση παραμένει μετέωρη, τόσο η χώρα κινδυνεύει.
Ερ. Σε κάθε περίπτωση, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα κληθείτε να εφαρμόσετε τη συμφωνία που θα φέρει τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα.
Απ. Τονίζω για ακόμη μια φορά ότι τα μέτρα της παρούσας αξιολόγησης βαραίνουν μόνο τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Το γεγονός ότι θα έχει νομοθετήσει μέτρα για χρονική περίοδο που δε θα είναι στην Κυβέρνηση, σίγουρα δεσμεύουν τη χώρα αλλά πάντα υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις. Το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, ότι χρειάζεται αλλαγή του μείγματος πολιτικής. Οι στόχοι είναι οι ίδιοι, αλλά οι δρόμοι για την επίτευξή τους μπορεί να διαφέρουν. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και τομές που αρνείται να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση και οι οποίες θα έχουν το ίδιο και καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Ερ. Εφόσον κερδίσετε θα κάνετε κυβέρνηση ξανά με το ΠΑΣΟΚ;
Απ. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας, είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Μια κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να υλοποιήσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα, εφαρμόζοντας μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη χώρα και θα βάλουν τις βάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση και θα την θέσουν σε αναπτυξιακή τροχιά. Συνεννόηση από επιλογή μπορεί να είναι χρήσιμη. Συγκυβέρνηση από ανάγκη, νοθεύει το κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλάζει τις προτεραιότητες, υπονομεύει την αποτελεσματικότητα.
Ερ. Σας ανησυχούν οι εξελίξεις στα ανατολικά μας σύνορα;
Απ. Η συνεχιζόμενη ένταση από την πλευρά της Τουρκίας, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με την επιπόλαιη δικαιολογία του δημοψηφίσματος που πρόκειται να διεξαχθεί σε αυτή. Χρειάζεται αφενός χάραξη εθνικής στρατηγικής και ενιαίο εσωτερικό μετώπου και αφετέρου ενημέρωση ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών και παραγόντων για να γίνει κατανοητή η επιθετικότητα της γείτονος χώρας καθώς και οι ευθύνες της.
Ερ. Συμφωνείτε ότι θα πρέπει να κυμαίνονται τα πρόστιμα του ΚΟΚ ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του παραβάτη;
Απ. Μια τέτοια προσέγγιση είναι αστεία. Ταξικό τροχαίο, ταξικό κόστος ζωής, ταξική ζημιά φυσικά και δεν υπάρχει. Ελπίζω να μην προχωρήσει αυτή η σκέψη.