ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ - Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

 

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

 

 

Συζήτηση τροπολογίας του Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής Γεωργίου Βλάχου στην ολομέλεια της Βουλής (29-03-2017), σχετικά με τα παραχωρητήρια των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και την επέκταση του Ν. 719/77 για τη χρήση αγροτικών γαιών.
(Σχέδιο Νόμου: «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις»)

 

 

  

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα αφιερώσω τον χρόνο μου στις δύο τροπολογίες τις οποίες καταθέσαμε με τους συναδέλφους και μιλώ για την τροπολογία με γενικό αριθμό 995 και ειδικό 153 και την τροπολογία με γενικό αριθμό 996 και ειδικό 154. Πώς ακριβώς έχει το θέμα; Υπάρχουν δύο προβλήματα, κυρία Υπουργέ, στην περιοχή της Λαυρεωτικής. Με αφορμή τα «ραβασάκια» -στην κυριολεξία- που φτάνουν στους κατοίκους της περιοχής και πριν βεβαιωθούν πρόστιμα –κατά τη γνώμη μας άδικα- πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την τροπολογία που κατέθεσαν οι συνάδελφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και μιλώ για την τροπολογία με γενικό αριθμό 991 και ειδικό 149. Όμως πραγματικά πιστεύουμε ότι, παρά την καλή πρόθεση των συναδέλφων, η διατύπωση της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν είναι ορθή, δεν λύνει το πρόβλημα. Βεβαίως, σας ακούσαμε νωρίτερα να λέτε ότι δεν θα κάνετε δεκτές τις δικές μας τροπολογίες, ενώ θα κάνετε δεκτή την τροπολογία των συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ. Αναγκαστικά εμείς θα συμφωνήσουμε με την τροπολογία των συναδέλφων.

Αλλά θέλαμε να πούμε πολύ καθαρά από το βήμα της Βουλής ότι το πρόβλημα θα επανέλθει. Δεν το λύνουμε. Το λύνουμε επιφανειακά και ίσως ούτε προσωρινά. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα σταματήσει αυτή η ροή των προστίμων. Γι’ αυτό εμείς φέραμε δύο τροπολογίες, όπου με τη μία λέμε αναστολή έκδοσης πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής και βεβαίως και είσπραξης και εκτέλεσης πρωτοκόλλων καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης και πρωτοκόλλων επιβολής ειδικής αποζημίωσης, μέχρι την ανάρτηση των οριστικών εγγράφων του κτηματολογίου του Δήμου Λαυρεωτικής και Σαρωνικού.

Μόνο αυτή η διατύπωση εξασφαλίζει την πραγματική αναστολή των προστίμων.

Υπάρχει, όμως, και ένα δεύτερο πρόβλημα, το οποίο μπερδεύουμε λίγο. Και γιατί το μπερδεύουμε; Δείτε τη διατύπωση των συναδέλφων στην τροπολογία που έχει κατατεθεί. Κάνουν αναφορά νόμων και λένε, ας πούμε, ο ν.1151/72. Όποιος το διαβάσει αυτό, κυρία Υπουργέ, θα καταλάβει ότι μιλάμε για το 1972. Έλα, όμως, που δεν μιλάμε για το 1972. Μιλάμε για το 1872 και δεν γίνεται ξεκάθαρο εδώ. Όλοι οι νόμοι που αναφέρονται στην τροπολογία των συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ είναι το 1800 και ό,τι ακολουθεί.

Ήρθε, λοιπόν, τότε ο ν.719/77, για να μαζέψει αυτές τις εκκρεμότητες των νόμων του 1800. Τι προέβλεπε αυτός ο νόμος; Αυτό είναι το δεύτερο πρόβλημα για το οποίο σας μίλησα. Προέβλεπε ότι όσες εκτάσεις είναι αγροτικές μπορούν να αξιοποιηθούν και βεβαίως να αξιοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του ‘67. Ο νόμος 719, λοιπόν, κάνει σαφή τη θέληση του νομοθέτη να αξιοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του ’67 και όχι του ’45 ή κάποιες άλλες, που μέχρι τότε χρησιμοποιούσαν οι δασάρχες.

Βεβαίως, οι πολίτες μέχρι τότε έκαναν προσφυγές. Και πρέπει να σας πω ότι όλες αυτές τις προσφυγές τις κέρδιζαν. Και ήταν επόμενο να τις κερδίσουν, γιατί ο νόμος ήταν σαφής, τόσο ο νόμος 719, όσο και ο νόμος 1160, που για ό,τι δεν κάλυπτε ο νόμος 719, ήρθε να διορθώσει την όλη κατάσταση.

Είπαμε, λοιπόν, τότε ότι πρέπει αυτός ο νόμος να επεκταθεί. Γιατί ο νόμος 719 τι έκανε; Δεν έλαβε υπ’ όψιν το σύνολο των δικαστικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα να προβλέπει ρυθμίσεις για τον Δήμο Κερατέας, αφήνοντας όμως ανοιχτό το θέμα του Λαυρίου και το θέμα του σημερινού Δήμου Σαρωνικού.

Αυτή είναι η νομοθετική προσθήκη που πρέπει να γίνει. Δηλαδή, ο νόμος 719 πρέπει ό,τι προβλέπει για την Κερατέα, που δεν υπάρχει πρόβλημα, να προβλέπει και για τους δύο Δήμους Λαυρεωτικής πια και Σαρωνικού, αλλά προσέξτε, για να μην παρεξηγηθούμε, μόνο εκεί που υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Εμείς δεν λέμε στο σύνολο. Αν σε μια δημοτική κοινότητα δεν υπάρχει δικαστική απόφαση, προφανώς ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ένα, λοιπόν, είναι αυτό: η επέκταση του νόμου.

Τώρα, αυτά που διεκδικεί σήμερα το ελληνικό δημόσιο δεν έχουν να κάνουν με την μη επέκταση του νόμου 719. Είναι κυρίως αστικά ακίνητα, σε ένα ποσοστό περίπου 90%, τα οποία είναι με παραχωρητήρια. Όπως είπα, πήγαν οι πολίτες, οι ιδιοκτήτες, να τα εγγράψουν στο κτηματολόγιο και εκεί διαπίστωσαν ότι τα είχε εγγράψει και το δημόσιο. Άρα, υπάρχει διπλή εγγραφή αστικών ακινήτων και από τους ιδιοκτήτες – ιδιώτες και από το ελληνικό δημόσιο.

Αποτέλεσμα τούτου ήταν το ελληνικό δημόσιο να ξυπνήσει τότε και να αρχίσει να στέλνει πρόστιμα σε όλους τους ιδιοκτήτες. Αυτά τα πρόστιμα είναι που πάμε να σταματήσουμε σήμερα. Και τι λέμε; Να μην χαρίσετε τίποτα και σε κανέναν, αλλά να περιμένουμε να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, να δούμε ποιο ανήκει σε ποιον και τότε πράγματι ας σταλούν πρόστιμα, όπου δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες.

Εάν, όμως, αυτά τα πρόστιμα τα οποία έχουν εισηγηθεί σήμερα βεβαιωθούν, καταλαβαίνετε ότι έχουμε μπλέξει εκατοντάδες ανθρώπους σε μια μεγάλη περιπέτεια. Και επειδή ακόμα και για την αμφισβήτηση πρέπει να καταβληθεί, νομίζω, το 50% του προστίμου, σε ένα πρόστιμο 70.000 ευρώ, που ελαφρά την καρδία εκεί έχει φτάσει, καταλαβαίνετε ποιος ιδιώτης θα μπορέσει να καταβάλει 35.000 ευρώ, για να καταθέσει την αμφισβήτησή–ένστασή του και να διεκδικήσει την περιουσία του.

Ένα τελευταίο θέλω να πω, για να μην υπάρξει παρανόηση, επειδή μιλάμε για τα εκατό στρέμματα και είμαι σίγουρος, κυρία Υπουργέ, ότι θα το ξαναδούμε το επόμενο διάστημα.

Ο νόμος αυτός, ο ν. 719 προέβλεπε να ρυθμίζονται αγροτικές γαίες μέχρι εκατό στρέμματα. Για τα πάνω από εκατό στρέμματα που εμείς λέμε -και να γίνει κατανοητό σε όλους- είναι εάν κάποιος είχε μεγαλύτερη έκταση και ήταν αγροτική, και αυτό αποδεικνύεται εάν έχει τίτλους ιδιοκτησίας, λέμε να μην αντιμετωπιστεί με τον ευεργετικό ν. 719, όπως εκείνοι που είχαν μέχρι εκατό στρέμματα, αλλά με τον εκάστοτε δασικό νόμο.

Όμως, δεν μπορεί να αφεθεί αυτό ανοιχτό, γιατί καταλαβαίνετε ότι θα έρθει το ελληνικό δημόσιο εάν έχεις πάνω από εκατό στρέμματα και δεν λέει από πού θα διεκδικήσει. Δεν υπάρχει χωρισμός, δεν υπάρχει τακτοποίηση.

Θέλω, λοιπόν, να πιστεύω ότι με την τροπολογία των συναδέλφων, που απ’ ό,τι φαίνεται σήμερα κάνετε δεκτή, γίνεται ένα πρώτο βήμα. Ίσως, να αποδειχθεί ότι δεν είναι το καθοριστικό βήμα και μετά από μερικές βδομάδες ή μήνες, να είμαστε μπροστά σε ένα καινούργιο πρόβλημα που θα εφεύρει η υπηρεσία ή οι υπηρεσίες και οι άνθρωποι αυτοί θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται.

Θα έλεγα από τώρα, κυρία Υπουργέ, να λάβετε υπόψη σας τις δύο τροπολογίες που καταθέσαμε, που πράγματι δίνουν οριστική και ριζική λύση στο πρόβλημα, τόσο για την επέκταση του ν. 719 τεκμηριωμένα, όσο και για την πραγματική αναστολή των προστίμων. Σε μία επόμενη φάση, αφού το έχετε μελετήσει, να έρθουμε με μία τροπολογία όλοι μαζί και να δώσουμε ριζική λύση στο πρόβλημα, που κατά τη γνώμη μας, θα συνεχίσει να υπάρχει.

Σας ευχαριστώ.