ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ - Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

 Τρίτη, 21 Νοεμβρίου  2017

 

 

Ομιλία Γ. Βλάχου στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο:

«Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος και άλλες διατάξεις»

 

  

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου για τον τραγικό θάνατο είκοσι συμπολιτών μας, καθώς και την αγωνία μας για την τύχη των αγνοουμένων.

Οι καταστροφές στη Δυτική Αττική είναι πολύ μεγάλες. Σε μια πόλη, τη Μάνδρα, το τοπίο έχει πλήρως αλλοιωθεί. Εδώ και λίγες μέρες η πόλη είναι αγνώριστη. Οι πολίτες της έχουν λυγίσει. Η απόγνωση έχει σκεπάσει τη ζωή τους.

Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε εκεί είχαμε πολλά αναπάντητα ερωτήματα για όσα βλέπαμε να συμβαίνουν. Την ώρα, όμως, που υπήρχαν νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι και που καταλαβαίναμε με όσα βλέπαμε ότι, δυστυχώς, όσο περνούσε η ώρα ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, επικεντρώσαμε τη στήριξή μας στους διασώστες και το ενδιαφέρον μας στους ανθρώπους που είχαν βρεθεί χωρίς σπίτι, χωρίς τροφή.

Ακούμε την Κυβέρνηση να ψελλίζει κάτι περί κλιματικής αλλαγής. Μέχρι το 2014 για ότι γινόταν έφταιγαν οι κυβερνήσεις. Από το 2014 και μετά φταίει η κλιματική αλλαγή και σήμερα ακούσαμε ότι φταίνε τα σαράντα, τα πενήντα και τα εξήντα χρόνια. Και βεβαίως, ακούσαμε και την κ. Δούρου να μας λέει ότι φταίει ο δασάρχης και όλα τα υπόλοιπα.

Όμως, η κυρία Περιφερειάρχης παραδέχθηκε δημόσια ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια είχαν ειδοποιηθεί από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία για ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Ερωτώ, λοιπόν, τι έκανε η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια, προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες. Για όλα τα άλλα, δίκαια ή άδικα, κατηγορείστε όποιον θέλετε, τα σαράντα και τα πενήντα χρόνια. Όμως, η διαχείριση της κατάστασης και η προστασία της ζωής των πολιτών ήταν και είναι αποκλειστική δική σας ευθύνη! Το ότι σήμερα η Μάνδρα, έκτη μέρα, δεν έχει ρεύμα και νερό είναι δική σας ευθύνη και όχι τι έγινε στο παρελθόν. Και δεν μπορεί να κρύβετε τις πραγματικές σας ευθύνες πίσω από γενικόλογους αφορισμούς και αμήχανα χειροκροτήματα που είδαμε νωρίτερα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχομαι στο θέμα, σε ότι αφορά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Το 2014, όπως όλοι γνωρίζουμε, δόθηκε οικονομική βοήθεια με κριτήρια σε συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη. Γιατί δόθηκε τότε; Διότι υπήρχε πραγματικό πλεόνασμα, διότι είχαμε 30% μείωση στην ειδική εισφορά, 30% μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, 44% μείωση στον ΦΠΑ, 6% μείωση των εισφορών. Γι’ αυτό δίναμε μέρισμα, γιατί κάτι διαφορετικό είχε προκύψει.

Τότε, εσείς, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, τι λέγατε; Το πλεόνασμα είναι σεσημασμένο για τους Έλληνες. Σε αυτό κρύβονται όλες οι αμαρτίες, όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής. Σε αυτό κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, η καταστροφή των νοικοκυριών, επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες, η πείνα των παιδιών, η ασιτία, η ζωή εν τάφω στα νοσοκομεία, τα ψυχιατρεία, τα άσυλα ανιάτων. Αυτά λέγατε τότε ξεδιάντροπα.

Και πραγματικά, σήμερα που τα γεγονότα έχουν προχωρήσει, όπως προχώρησαν, νιώθετε λίγο την ανάγκη μιας συγγνώμης; Δεν νιώθετε λίγο ντροπή για αυτά που λέγατε τότε και αυτά που λέτε σήμερα; Προφανώς, από όσα λέτε σήμερα καταλαβαίνω ότι δεν ντρέπεστε. Γιατί όχι μόνο ξεχάσατε, αλλά ανατρέψατε και αυτά που λέγατε το 2014.

Και το 2016 σαν Άγιος Βασίλης ήρθατε να δώσετε ένα μποναμά. «Δώσατε μέρισμα» -μας λέγατε τότε- «με μονομερή απόφαση». Και αφού -επιτρέψτε μου να πω τη λέξη- τσαμπουκαλευθήκατε για λίγες μέρες, λέγοντας ότι εσείς δεν ρωτάτε, γιατί εσείς είστε υπερήφανη Αριστερά και λοιπά, στείλατε εκείνη την περίφημη ταπεινωτική επιστολή, επιστολή εξευτελισμού και μετάνοιας. Δώσατε το μέρισμα χωρίς κριτήρια και φτάσαμε να το πάρουν άνθρωποι που δεν έπρεπε, με τα γνωστά γεγονότα τα οποία δεν θέλω να επαναλαμβάνω.

Εσείς σήμερα πανηγυρίζετε για υπερπλεόνασμα. Προφανώς δεν συμμεριζόμαστε την ατεκμηρίωτη αισιοδοξία σας, αφού η λογική λέει ότι δεν μπορεί να υπάρχει πλεόνασμα σε μια οικονομία που είναι συνέχεια σε ύφεση και που ακόμη και φέτος δεν θα πετύχει το στόχο που έχει θέσει η Κυβέρνηση.

Άρα αυτό που λέτε εσείς «υπερπλεόνασμα» είναι υπερφορολόγηση, είναι αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, είναι μέτρα στάσης πληρωμών, είναι περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Γενικά είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής περικοπών και λιτότητας, πολιτικής αδιέξοδης που υποβαθμίζει τη ζωή μας και υποτιμά τις περιουσίες και τα εισοδήματα των πολιτών. Δεν μπορείτε να υποτιμήσετε το νόμισμα και υποτιμάτε τη ζωή μας.

Αυτήν τη στιγμή που αποφασίζετε να κάνετε αυτήν τη διανομή, εμείς καταθέσαμε πρόταση με κριτήρια για δίκαιη κατανομή. Την αρνηθήκατε. Θα ήταν εύκολο να πούμε ότι δεν ψηφίζουμε. Δεν θέλουμε, όμως, να σας δώσουμε το παραμικρό δικαίωμα να λαϊκίσετε, να αποπροσανατολίσετε την κοινή γνώμη λέγοντας ότι θέλετε.

Γι’ αυτό, λοιπόν, σήμερα η Κυβέρνηση πρέπει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Με την υπουργική απόφαση διανομής του ποσού των 1,4 δισεκατομμυρίων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, οι πολίτες θα καταλάβουν ότι το ποσό που θα μοιραστεί τελικά είναι το μισό -720 εκατομμύρια ευρώ- και πολλοί δικαιούχοι που νομίζουν ότι θα είναι δικαιούχοι, στο τέλος θα καταλάβουν ότι δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ και ότι αυτό το μέρισμα τελικά δεν τους αφορούσε.

Τα υπόλοιπα χρήματα, όπως έχουμε επαναλάβει, είναι για κοινωνική πολιτική που έκανε η ΔΕΗ και όχι το κράτος και επιστροφές χρημάτων σε συνταξιούχους μετά τις γνωστές αποφάσεις.

Το μέρισμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για όσους το πάρουν, είναι καλό. Δεν θα αλλάξει όμως ούτε καν θα βελτιώσει τη ζωή τους. Είναι μια προσωρινή ανακούφιση και τίποτα παραπάνω. Τα επιδόματα και τα συσσίτια δεν είναι κοινωνική πολιτική, είναι κοινωνική αλληλεγγύη, είναι ενδιαφέρον, είναι εφάπαξ βοήθεια. Δίνουν ανάσα στο σήμερα, δεν λύνουν τα πραγματικά καθημερινά προβλήματα.

Η μόνη λύση είναι η ανάπτυξη. Για την ανάπτυξη, όμως, χρειάζονται χρήματα, χρειάζονται επενδύσεις. Για να υπηρετήσεις αυτήν την πολιτική πρέπει να την πιστεύεις, να τη νιώθεις, να τη ζεις.

Οι επενδύσεις για εμάς είναι επιλογή, ενώ για εσάς είναι ανάγκη όταν δεν μπορείτε να τις αποφύγετε. Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά. Αυτή είναι όμως και η ελπίδα της ελληνικής κοινωνίας για την επόμενη μέρα, που ότι και να πείτε, ότι και να κάνετε φαίνεται ότι έρχεται.

Ευχαριστώ πολύ.