ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ - Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

 Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου  2017

 

 

Ομιλία Γεωργίου Βλάχου στην ολομέλεια της Βουλής για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018.

 

 

  

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κρατικός προϋπολογισμός αποτελεί τον καθρέπτη της οικονομίας. Περιλαμβάνει στοιχεία και εκτιμήσεις: Στοιχεία που προσδιορίζουν τη ζωή μας για την επόμενη χρονιά και εκτιμήσεις για τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.

Η Κυβέρνηση που εισηγείται τον προϋπολογισμό, βλέπει στον καθρέπτη την πιο καθαρή, την πιο αισιόδοξη εικόνα και προσπαθεί να πείσει κόμματα και κοινωνία πως αυτό που βλέπει είναι η πραγματική εικόνα. Δυστυχώς, όμως, για την Κυβέρνηση την πραγματική εικόνα τη ζουν καθημερινά οι πολίτες και ως εκ τούτου έχουν άποψη.

Τι βλέπει η Κυβέρνηση; Βλέπει ανάπτυξη, επενδύσεις, βλέπει μείωση της ανεργίας, βλέπει την υγεία, την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση να είναι στην καλύτερη κατάσταση από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, πανηγυρίζει για το κοινωνικό μέρισμα, θριαμβολογεί για την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων.         

Τι βλέπουν οι πολίτες; Βλέπουν, για την ακρίβεια, ζουν πολιτική λιτότητας και περικοπών. Βλέπουν την υπέρβαση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα να οδηγεί σε συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας. Βλέπουν τη σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων από το 1,18% να εκτοξεύεται, θα έλεγα, στο 1,33% το 2017 σε βάρος των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα. Βλέπουν να μη γίνονται επενδύσεις, δηλαδή να μην εισρέουν νέα κεφάλαια στην οικονομία. Βλέπουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να παρουσιάζει σοβαρή υστέρηση. Βλέπουν τις επενδύσεις να καθηλώνονται σε ποσοστό 4,3% από αρχική πρόβλεψη 9,1%. Βλέπουν τη χώρα να παραμένει απούσα από το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Βλέπουν τη ρευστότητα από το ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς και τη ρευστότητα από τον αναπτυξιακό νόμο δυόμισι χρόνια μετά την ψήφισή του να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Βλέπουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας να υποχωρεί. Βλέπουν τον ρυθμό ανάπτυξης να περιορίζεται στο 1,6% από αρχική εκτίμηση 2,7%. Βλέπουν να μη δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και η μερική απασχόληση κάθε μέρα να γίνεται ο κανόνας στις εργασιακές σχέσεις. Βλέπουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών να διογκώνονται. Βλέπουν τις οφειλές του Δημοσίου να αυξάνονται κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ τους τελευταίους μήνες για να εκτοξευθούν συνολικά σε πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Βλέπουν εκατόν σαράντα χιλιάδες συμπολίτες μας να χάνουν το ΕΚΑΣ. Βλέπουν να μειώνονται τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Βλέπουν τους νησιώτες μας για πρώτη φορά να πληρώνουν αυξημένο ΦΠΑ. Βλέπουν να μειώνεται στο μισό το επίδομα θέρμανσης για τις περιοχές εκείνες που αντιμετωπίζουν ακραία καιρικά φαινόμενα. Βλέπουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να επιβαρύνονται τόσο με την αναπροσαρμογή των τιμών, λόγω των αντικειμενικών αξιών, όσο και με τον φόρο υπεραξίας στις πωλήσεις. Βλέπουν δύο εκατομμύρια περίπου συμπολίτες μας να χάνουν την έκπτωση από τις ιατρικές δαπάνες. Βλέπουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να αυξάνονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Βλέπουν, εκτός από τα μέτρα 2,7 δισεκατομμύρια που ελήφθησαν το 2017, νέα πρόσθετα μέτρα ύψους 1,9 δισεκατομμύρια στον Προϋπολογισμό του 2018.

Και αν σε αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αθροίσουμε τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί, αλλά κι εκείνα που έρχονται και τα οποία έχουν νομοθετηθεί για το 2019-2020, το συνολικό άθροισμα των μέτρων της σημερινής Κυβέρνησης θα ξεπεράσει τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Αποτέλεσμα είκοσι επτά νέων φόρων και είκοσι ένα νέων περικοπών συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Οι πολίτες βλέπουν τις περικοπές κάθε μήνα και για πάντα, ενώ το μέρισμα, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν για μια φορά.

Αλήθεια, και τι δεν βλέπουν οι συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους; Φυσικά μιλώ για όσους θέλουν να δουν. Είναι εύκολο, λοιπόν, να συμφωνήσουμε ότι αυτό που ζούμε δεν οδηγεί πουθενά, δεν έχει προοπτική, είναι ένα μεγάλο αδιέξοδο.

Εμείς πιστεύουμε ότι οι συμπολίτες μας, όλοι, πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτήν την αδιέξοδη πορεία. Παρά τις δυσκολίες, παρά την απογοήτευση πρέπει να αναζητήσουμε την ελπίδα στη ζωή μας. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει μια διαφορετική ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Δίνει έμφαση στις μειώσεις φόρων και προτεραιότητα στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, στην αύξηση της παραγωγής. Απέναντι στη σημερινή πολιτική της Αριστεράς, των περικοπών και της φτωχοποίηση της ζωής μας, η Κεντροδεξιά προτείνει ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

Όσοι μιλούν για συμφωνημένες πολιτικές που δεν μπορούν να αλλάξουν κάνουν μεγάλο λάθος. Οι δανειστές, μπροστά σε μια πολιτική μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας, δεν μπορεί να είναι αντίθετοι. Στο τέλος- τέλος είναι και ο μόνος τρόπος για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Δεν ήταν σε καμία συμφωνία με τους δανειστές η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Όμως, έγιναν πράξη –και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- γιατί η χώρα πέτυχε τους στόχους της και η επιτυχία αυτή της έδινε το δικαίωμα αυτή να αποφασίζει για τη βελτίωση της καθημερινότητας.

Δόθηκε μέρισμα από πραγματική υπεραπόδοση της οικονομίας και όχι από εσωτερική στάση πληρωμών. Μειώθηκαν οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ενισχύοντας την ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος αρκεί να τον πιστέψουμε, αρκεί να δουλέψουμε με σχέδιο και στόχους. Γι’ αυτό ζητάμε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού τώρα, καλύτερα θα ήταν χθες.

Η πρόταση για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού για τις αντιπολιτεύσεις διαχρονικά ήταν το αίτημα για εκλογές. Όσο η Κυβέρνηση προσπαθεί το αδιέξοδο που ζει η κοινωνία να το παρουσιάζει ως επιτυχία εμείς θα ζητάμε και πρέπει να ζητάμε εκλογές και μην αμφιβάλει κανείς οι εκλογές τελικά θα γίνουν πολύ νωρίτερα από όσο νομίζει η Κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ.