ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ - Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

 Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

 

 

Ομιλία του Γεωργίου Βλάχου, στην ολομέλεια της Βουλής (11.07.2018) κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών

«Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Εμβάθυνση της Δημοκρατίας - Ενίσχυση της Συμμετοχής - Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι"]»

 

  

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο, όμως, εδώ και περίπου ένα με δύο χρόνια συζητιόταν από την Κυβέρνηση και διαφημιζόταν σαν τη μεγάλη καινοτομία στον χώρο της αυτοδιοίκησης.

Εμείς πράγματι, κύριε Υπουργέ, είχαμε πολλές ενστάσεις από όταν άρχισε αυτή η κουβέντα γιατί ξέραμε ότι τελικά κάποια σκοπιμότητα θα έρθει να υπηρετήσει αυτό το νομοσχέδιο. Και όντως σήμερα και οι πλέον καλοπροαίρετοι όταν είδαμε αυτό το παιχνιδάκι με αυτήν την περίφημη τροπολογία, να παίζουμε μεταξύ Σεπτεμβρίου, Μαΐου, μπρος-πίσω, καταλάβαμε πια ότι το όλο αυτό το οικοδόμημα ήταν μια πρόχειρη, μια επιπόλαιη προσέγγιση στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Είναι αυτό που ο ελληνικός λαός λέει «στου κασίδη του κεφάλι».

Και τώρα πια η αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να μπει σε μια μεγάλη περιπέτεια, να υλοποιήσει τα κυβερνητικά πειράματα. Και παρά τη φωνή αγωνίας των αυτοδιοικητικών για την έλλειψη κυβερνησιμότητας την επόμενη ημέρα η Κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει.

Προφανώς, κύριε Υπουργέ, δεν θα διαφωνούσε κανείς με ελέγχους και με όλα τα υπόλοιπα. Με αυτά δεν διαφωνεί κανείς καλοπροαίρετος. Όμως, το να θέλετε σώνει και καλά κάποιες μικρές, ασήμαντες δυνάμεις περιθωριακές να τις εντάξετε στη διαχείριση του δήμου μεταξύ των δύο Κυριακών με το έτσι θέλω, αυτό βεβαίως δεν οδηγεί πουθενά. Διότι και αυτός που κερδίζει έναν δήμο με 51% προφανώς κάνει συνεργασίες. Δεν το παίρνει το 51% από μόνος τους. Και κανείς δεν θα πει όχι στις συνεργασίες.

Όμως, άλλο κύριε Υπουργέ, συνεργασία από επιλογή και άλλο από ανάγκη. Γιατί αν γίνει από ανάγκη την κρίσιμη εβδομάδα, μην αμφιβάλετε ότι αυτή η συμφωνία θα είναι μια στυγνή συναλλαγή. Δεν θα πω εγώ αν θα είναι η χαρά των εργολάβων, αλλά θα είναι των μικροπαραγόντων της κάθε τοπικής κοινωνίας που θα βρουν τρόπο να παρεισφρήσουν στη διοίκηση του δήμου.

Με αυτό που κάνετε, το να ψηφίζουμε έργο-έργο, καταλαβαίνετε ότι όλοι τρίβουν τα χέρια τους. Καταλαβαίνετε ότι ο δήμαρχος θα είναι σε ομηρία. Αυτό πρέπει να το καταλάβετε. Πρέπει να το διορθώσετε. Δεν μπορεί να κυβερνηθεί ο δήμος έτσι. Βεβαίως, αν το αφήσετε έτσι, μια επόμενη κυβέρνηση προφανώς θα το αλλάξει, γιατί δεν μπορεί να βοηθήσει τους δήμους.

Και ενώ, λοιπόν, όλες αυτές τις ημέρες επιχειρηματολογούσατε και μας λέγατε γιατί πρέπει να βγούμε από την πόρτα, τελικά έρχεστε σήμερα με την τροπολογία και μας λέτε ότι είναι καλό να βγούμε από το παράθυρο. Είναι αυτή η προχειρότητα για την οποία σας μίλησα.

Βεβαίως να πω και κάτι ακόμα. Δεν λείπει η δημοκρατία από τους δήμους, κύριε Υπουργέ. Και εσείς το ξέρετε και εμείς το ξέρουμε. Στη Μάνδρα δεν λείπει η δημοκρατία, λείπει το χτύπημα της γραφειοκρατίας, η επίσπευση των έργων, η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, όπως και σε όλη την Ελλάδα, νομίζω.

Έρχομαι λοιπόν στο δεύτερο θέμα που αφορά και εμάς, γιατί ο χρόνος είναι λίγος. Έγινε κουβέντα για το σπάσιμο των περιφερειών. Η Β΄ Περιφέρεια Αττικής, κύριε Υπουργέ, είναι μια μεγάλη περιφέρεια. Πώς βρέθηκε η Περιφέρεια Αττικής στις μεγάλες; Πώς είναι μεγάλη, δηλαδή; Είναι μεγάλη από πλευράς εδρών; Υπάρχει μεγαλύτερη με δεκαέξι έδρες, η Α΄ Θεσσαλονίκης. Είναι μεγάλη δηλαδή απλώς λόγω χωροταξίας; Αυτό που μένει στην Περιφέρεια Αττικής είναι περισσότερο απομακρυσμένο από αυτό που φεύγει, δηλαδή ο Δήμος Φυλής δίπλα στον εθνικό δρόμο είναι μακριά και το Συκάμινο και ο Αυλώνας είναι κοντά και μένουν στην ίδια περιφέρεια; Άρα, πάτε να σπάσετε μια περιφέρεια χωρίς κριτήρια.

Έρχεσθε ευκαιριακά για να βάλετε το κερασάκι στην τούρτα, να μην είναι μόνο η Β΄ Αθηνών; Ποιος από την Περιφέρεια Αττικής συγκεκριμένα σας εισηγήθηκε να σπάσει η περιφέρεια; Ποιος σας εντόπισε προβλήματα και ποια;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Η Δυτική Αττική.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Η Δυτική Αττική. Η Δυτική Αττική σας το ζήτησε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ μη διακόπτετε. Συνεχίστε, κύριε Βλάχο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα μισό λεπτό. Θα μας πείτε ποιος, όχι «η Δυτική Αττική». Δηλαδή, η Δυτική Αττική σας εισηγήθηκε, αντί να έχει αντιπροσώπευση με δεκαπέντε Βουλευτές, με όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων, θέλει να έχει τέσσερις Βουλευτές. Αυτό σας ζήτησε η Δυτική Αττική. Και σας είπαν ότι έχει διαφορετικά προβλήματα. Δεν σας τα είπαν καλά, κύριε Υπουργέ.

Εγώ θα σας πω ότι τα προβλήματα της Αττικής, που δεν τα ξέρετε, είναι: Χρήσεις γης, είναι τα γενικά πολεοδομικά σχέδια, είναι τα δασικά, είναι η διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, είναι η προστασία των ακτών, είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, είναι η αντιπυρική προστασία, είναι ο εκσυγχρονισμός των ΒΙΟΠΑ. Αυτά τα προβλήματα υπάρχουν στην Ανατολική, στην Βόρεια και στη Δυτική Αττική και είναι τα ίδια. Πείτε μου λοιπόν με ποια κριτήρια εσείς χωρίζετε την περιοχή, γιατί απομονώνετε την Δυτική Αττική; Γιατί το κάνετε; Για περαιτέρω υποβάθμιση; Διότι περί αυτού πρόκειται. Μία περιοχή που έχει δεκαπέντε Βουλευτές να εκπροσωπείται, όπως είπα σε όλο το φάσμα, εσείς να τους περιορίσετε στους τέσσερις και μας λέτε ότι είναι για το καλό τους! Αυτό γίνεται στο όνομα της δημοκρατίας. Είναι για το καλό, που δεν σας ζήτησαν. Είναι για το καλό που δεν ξέρουν. Είναι για το καλό που υπόσχεσθε.

Θα έλεγα, κύριε Υπουργέ, ότι δεν πρέπει να επιμείνετε τουλάχιστον στην Περιφέρεια Αττικής. Για τη Β΄ Αθηνών υπάρχουν συνάδελφοι που ξέρουν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ ή κατά. Για την Περιφέρεια Αττικής κάνετε ένα πολύ μεγάλο λάθος, οδηγείτε μία περιοχή –αν θέλετε- στο χάος. Και δεν ξέρω ποιες κομματικές ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες θέλετε να εξυπηρετήσετε, θα φανούν στην πορεία και θα αποκαλυφθούν προφανώς, αλλά θα έλεγα αυτήν την ώρα να μην προχωρήσετε. Από τη στιγμή που υπάρχουν περιφέρειες που δημιουργούνται στη Β΄ Αθηνών: Με δεκαοκτώ έδρες ο Νότιος Τομέας, με δεκαπέντε έδρες ο Βόρειος Τομέας, με δεκαέξι έδρες η Α΄ Θεσσαλονίκης, να παραμείνει με δεκαπέντε έδρες και η Περιφέρεια Νομού Αττικής, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της με τη δυνατή εκπροσώπηση που έχει, με τους δεκαπέντε Βουλευτές.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, κύριοι συνάδελφοι.