ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ - Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

 Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018

 

 

Ομιλία Γ.Βλάχου κατά συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης 26 Βουλευτών της ΝΔ, με θέμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τη ΔΕΗ από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημικό κίνδυνο για την Ελληνική Οικονομία» 30/11/2018

 

  

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποτελεί κοινό τόπο ότι η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας, η πάλαι ποτέ κραταιά ΔΕΗ, βαδίζει σήμερα επί ξυρού ακμής, καθώς κινδυνεύει να καταρρεύσει, προκαλώντας τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία.

Τα οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι μέσα σε μόλις τρία χρόνια το λειτουργικό περιθώριο της εταιρείας μειώθηκε κατά 64%, η χρηματιστηριακή της τιμή κατά 84% -μόλις σε τρία χρόνια, επαναλαμβάνω- ενώ τα ληξιπρόθεσμά της υπερτριπλασιάστηκαν.

Εάν αυτό, κύριε Υπουργέ, δεν είναι απαξίωση της επιχείρησης, τότε και οι έννοιες έχουν χάσει την αξία τους.

Τα οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν, λοιπόν, τη σκληρή πραγματικότητα. Το γεγονός αυτό, όμως, δείχνει να μην ανησυχεί την Κυβέρνηση, καθώς και τη διορισμένη από αυτή Διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία μάλιστα ψελλίζει δηλώνοντας ικανοποιημένη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι προφανές ότι οι ανεύθυνοι, επιπόλαιοι και τυχοδιωκτικοί χειρισμοί της Κυβέρνησης και της διορισμένης –προφανώς- από αυτή Διοίκησης της ΔΕΗ σε κρίσιμα θέματα έχουν οδηγήσει την επιχείρηση στο χείλος του γκρεμού. Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι προηγούμενοι συνάδελφοι και ο εισηγητής μας αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι η τραγική πορεία της εταιρείας συνεχίζεται επιταχυνόμενη και αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, τότε θα αποβεί μοιραία.

Από την πλευρά μου, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σταθώ σε τρία σημαντικά ζητήματα, για τα οποία θα θέλαμε να πάρουμε απαντήσεις.

Πρώτον, σε σχέση με την πώληση του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού, δεδομένου ότι στον σχετικό νόμο δεν προβλέπεται κατώτατο αποδεκτό τίμημα, πώς διασφαλίζετε ότι τα προς πώληση ορυχεία και οι προς πώληση σταθμοί παραγωγής της ΔΕΗ δεν θα εκποιηθούν έναντι ευτελούς ή και μηδενικού ανταλλάγματος; Η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ των 285 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ αναπόσβεστων παγίων, μόνο αισιόδοξες εκτιμήσεις δεν επιτρέπει.

Επίσης, με δεδομένους τους σοβαρούς περιορισμούς που τίθενται στη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων που απομένουν στη ΔΕΗ –Αμύνταιο, Καρδιά, Άγιος Δημήτριος- για περιβαλλοντικούς λόγους –περιορισμός ωρών και λοιπά- έχουν δρομολογηθεί από τη Διοίκηση της ΔΕΗ οι αναγκαίες δράσεις, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία αυτών των λιγνιτικών σταθμών κατά την κρίσιμη για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας χρονική περίοδο 2019-2022; Εάν ναι, ποιες είναι οι συγκεκριμένες δράσεις;

Οι αποδεκτές, πάντως, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεκαεφτάμισι χιλιάδες ώρες λειτουργίας των Μονάδων 1 και 2 του ΑΗΣ Αμύνταιου έχουν ήδη εξαντληθεί, ενώ στις Μονάδες 1 έως 4 του ΑΗΣ Καρδιάς εξαντλούνται στις αρχές της ερχόμενης άνοιξης.

Επειδή η μέχρι σήμερα πρακτική σας έχει δείξει ότι παρά τους όποιους λεονταρισμούς σας –εν προκειμένω ότι οι Μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι του ορίου των τριάντα δύο χιλιάδων ωρών- στο τέλος συμμορφώνεστε πάντοτε με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πώς θα προστατεύσετε τα διευθυντικά στελέχη των πιο πάνω σταθμών από τυχόν ποινικές ευθύνες και πώς θα διασφαλίσετε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας;

Όσον αφορά τις Μονάδες 1 έως 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, η εγκληματική ολιγωρία της Διοίκησης της ΔΕΗ έχει οδηγήσει σε τραγικές καθυστερήσεις τα έργα της αποθείωσης καθώς για τις Μονάδες 3 και 4 δεν έχει γίνει ακόμα η ανάθεση, ενώ για τις Μονάδες 1 και 2 δεν έχει γίνει καν η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Με δεδομένο ότι η ολοκλήρωση των υπ’ όψιν έργων απαιτεί τριάντα και πλέον μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης -για την υγρή αποθείωση που έχει επιλεγεί για τις Μονάδες 3 και 4- η καταληκτική ημερομηνία του Ιουνίου του 2020, που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των Μονάδων, είναι αδύνατον να τηρηθεί και αυτό θα οδηγήσει στο κλείσιμό τους, γεγονός που σε συνδυασμό με τη βέβαιη καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας της Μονάδας 5 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας πέραν του 2020 –ίσως το πρώτο εξάμηνο του 2021- θα αφήσει τη ΔΕΗ πρακτικά χωρίς λιγνιτική παραγωγή. Θα λειτουργεί, όταν λειτουργεί μόνο η Μονάδα 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Θα στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στους σταθμούς τους οποίους ανέφερα πιο πάνω και στα ορυχεία. Θα οδηγήσει την ευρύτερη περιοχή Πτολεμαΐδας-Κοζάνης σε μαρασμό και θα δυναμιτίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Κύριε Πρόεδρε, θα αξιοποιήσω και τη δευτερολογία μου, για να ολοκληρώσω την πρότασή μου.

Δεύτερον, σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους, το 2017 το λειτουργικό περιθώριο της ΔΕΗ ήταν μόλις 520 εκατομμύρια ευρώ και το δε καθαρό χρέος 3,95 δισεκατομμύρια, που διαμορφώνει τον λόγο καθαρού χρέους προς ΕBIΤDA περίπου στο 7,5, γεγονός που καθιστά την εταιρεία μη βιώσιμη.

Αλήθεια, ποια είναι η εκτίμηση των υπ’ όψιν μεγεθών για την τριετία 2018 – 2020 και ποιες δράσεις σκοπεύετε να αναλάβετε για να αναστρέψετε αυτήν την κατάσταση;

Πώς ποσοτικοποιείται για την τριετία 2018-2020 η αρνητική επίπτωση στο περιθώριο ΕBIΤDA από την υποχρεωτική μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά, εξαιτίας των μνημονιακών δεσμεύσεων πώλησης λιγνιτικών παγίων, απώλεια του 50% της λιγνιτικής παραγωγής της λιανικής αγοράς;

Υπάρχει συγκεκριμένος και ρεαλιστικός σχεδιασμός ανάκτησης των απωλειών αυτών με μετρήσιμα αποτελέσματα και, αν ναι, ποιος είναι αυτός ο σχεδιασμός;

Τρίτον, αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών. Έχουν καταστεί χιονοστιβάδα που απειλεί να οδηγήσει τη ΔΕΗ -αν δεν το έχει κάνει δηλαδή- με χρεοκοπία.

Επειδή κατά καιρούς η διοίκηση της ΔΕΗ αναφέρεται σε μεγαλεπήβολες δράσεις που δήθεν έχει αναλάβει, χωρίς όμως ποτέ να ποσοτικοποιεί τα αποτελέσματά τους, υπάρχουν απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα αύξησης των εισπράξεων από τη διαχείριση των οφειλών από την εταιρεία QUALCO, στην οποία ανατέθηκε η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης της ΔΕΗ στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών; Αν ναι, ποιο είναι το αυξημένο μέχρι σήμερα ποσοστό εισπράξεων και επομένως η αντίστοιχη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών;

Αληθεύει ή όχι ότι η σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΗ με την εταιρεία QUALCO παρέχει στην τελευταία την αποκλειστική ευχέρεια επιλογής πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, με τους οποίους θα ασχοληθεί, με αποτέλεσμα να επιλέγονται μόνο αυτό που λέμε «εύκολες περιπτώσεις» και η εταιρεία να εισπράττει αυξημένες αμοιβές;

Ο σκληρός πυρήνας, όμως, των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ όχι μόνον δεν μειώνεται, αλλά διογκώνεται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταλήγω.

Κύριε Υπουργέ, σήμερα, με την αφορμή που σας δίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση πρέπει να απαντήσετε στα συγκεκριμένα ερωτήματα που σας θέτουμε, καθώς το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Από την πλευρά μας, εκείνο για το οποίο μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε είναι ότι οι καταστροφικές πράξεις ή παραλείψεις των υπευθύνων είτε οφείλονται σε ανεπάρκεια είτε σε σκοπιμότητα είναι αναγκαίο να ελεγχθούν και θα ελεγχθούν. Αυτό σημειώνω ότι δεν έχει την έννοια καμίας απειλής, για να μην καταλήξετε σε εύκολα συμπεράσματα. Είναι η ευθύνη που νιώθει η Νέα Δημοκρατία, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ένα κόμμα ευθύνης διαχρονικά απέναντι στην κοινωνία, αφού η εταιρεία, η μεγάλη ΔΕΗ, όπως είπαμε και όπως δείχνουν τα στοιχεία, όπως δείχνουν τα μεγέθη, από μια κορυφαία επιχείρηση σήμερα συνεχώς καταρρέει και αναζητεί ρόλο για την επόμενη μέρα.

Και επειδή -και με αυτό θα κλείσω- σήμερα το πρωί δυστυχώς ένας συμπολίτης μας στο Στρατόπεδο Καποτά έχασε τη ζωή του, γιατί το σπιτάκι που έμενε δεν είχε ρεύμα, επιλέξτε επιτέλους τι ρόλο θέλετε για τη ΔΕΗ. Θα κάνει η ΔΕΗ την κοινωνική πολιτική ή η Κυβέρνηση; Και γιατί στρέφετε τους πολίτες ενάντια στη ΔΕΗ κάθε φορά που νιώθει ότι αδικείται.

Εν κατακλείδι, επιτέλους η Κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτό το κορυφαίο πρόβλημα που αναδεικνύουμε σήμερα, αλλά και καθημερινά αναδεικνύει ολόκληρη η κοινωνία;

Σας ευχαριστώ.