ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ - Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

 

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

 

«Xρηματοδότηση των δράσεων των ΜΚΟ, στη διαδικασία υποδοχής και περίθαλψης προσφύγων και υπηκόων τρίτων χωρών εισερχομένων στην Ελλάδα»

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Γεωργίου Βλάχου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

  

 

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, είναι γνωστά τα γεγονότα τα οποία έχουν λάβει χώρα το προηγούμενο διάστημα σε καταυλισμούς προσφύγων και τα οποία νομίζω ότι δεν περιποιούν τιμή σε μια πολιτισμένη χώρα, που δηλώνει μάλιστα αποφασισμένη να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι πρόσφατοι θάνατοι στα κέντρα φιλοξενίας, πέρα από θλίψη, προκαλούν και έντονο προβληματισμό, γιατί φαίνεται ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια πηγαίνουν κάπου αλλού και όχι στον σκοπό για τον οποίο διατίθενται, δηλαδή την αξιοπρεπή διαβίωση χιλιάδων προσφύγων και κυρίως των μικρών παιδιών που ήρθαν στη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό ζητώ, κύριε Υπουργέ, απαντήσεις σε θέματα τα οποία άπτονται τόσο της διαχείρισης των εθνικών όσο και των ευρωπαϊκών πόρων.

Προϋπόθεση της αποτελεσματικότητας αυτών των πόρων είναι η έντιμη διαχείριση, στο πλαίσιο του σεβασμού του δημοσίου χρήματος, καθώς και η σωστή ιεράρχηση των στόχων μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος. Άλλωστε για το ίδιο ζήτημα είναι πρόσφατες οι αναφορές τόσο της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής, όσο και άλλων οργανισμών, οι οποίοι στηλιτεύουν καθημερινά τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες για έλλειψη διαφάνειας.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για εμπλοκή διάφορων μη κυβερνητικών οργανώσεων, που συνοδεύονται από πρακτικές εκτός νομιμότητας, αλλά και την Κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε χιλιάδες προσλήψεις σε εικονικές θέσεις στα hotspots, γεγονός μάλιστα το οποίο παραδέχτηκαν και κυβερνητικά στελέχη.

Συνοψίζοντας, κύριε Υπουργέ, σας ερωτώ:

Υπάρχει μέχρι σήμερα πλήρης καταγραφή των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό; Πόσες από αυτές τελικά έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο ελληνικών και ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων; Πόσο έχει προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία; Όσες δεν έχουν εγγραφεί χρηματοδοτούνται από ποιον και με τι ποσά;

Σε τι ύψος ανέρχονται οι πόροι και από ποιες πηγές, δηλαδή ευρωπαϊκά χρήματα και ελληνικό προϋπολογισμό;. Ποιοι φορείς τα διαχειρίζονται; Σε ποιον και πότε λογοδοτούν;

Αληθεύουν τα δημοσιεύματα για διασπάθιση δημοσίου χρήματος μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς στελέχη, τα οποία προσελήφθησαν, αποδείχτηκε ότι ουσιαστικά δεν εργάζονται; Ποιος καθορίζει τις αμοιβές τους, κύριε Υπουργέ; Είναι πράγματι υπέρογκες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας;

Αυτά ως πρωτολογία.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Βουλευτές, κυρίες, επανέρχομαι -και αυτό είναι χρήσιμο, γιατί κάποτε θα το μάθουμε- και θα πω πράγματα τα οποία έχω πει επανειλημμένως στη Βουλή.

Ακούστε με, κατ’ αρχάς, τα γνωστά περιστατικά που προκαλούν θλίψη για την κατάσταση μέσα στα camps, στα hotspots και στα κέντρα φιλοξενίας είναι τα τρία περιστατικά στη Μόρια. Και εγώ και ο Πρόεδρος είμαστε γιατροί και ξέρουμε ακριβώς ότι η θλίψη με την οποία αντιμετωπίζουμε τους θανάτους είναι λίγο πιο βαθιά από τη θλίψη των υπόλοιπων ανθρώπων, γιατί όλη του τη ζωή ένας γιατρός παλεύει με αυτό το πράγμα.

Ωστόσο, επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτά τα τρία περιστατικά οφείλονται σε κακές συνθήκες, τις οποίες από τον Σεπτέμβριο προσπαθούσαμε να φτιάξουμε στη Μόρια, τη Σάμο, και τη Χίο. Αυτοί οι οποίοι δεν επέτρεψαν να φτιαχτούν καλύτερες συνθήκες ήταν κάποιοι παράγοντες πολύ σημαντικοί, όπως δήμαρχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πάρα πολλά μέλη από τις οργανώσεις σας, της Νέας Δημοκρατίας, και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης.

Ήρθα εχθές από τη Μόρια. Επεβλήθη μια λύση. Λύγισαν κάτω από αυτή τη θλίψη ξενοδόχοι. Πήραμε δωμάτια. Ξεκίνησαν τα έργα. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είναι εκεί πέρα και θα είναι μάρτυρας και των κακών και των καλών που γίνονται.

Είμαστε περήφανοι για το ότι τους ένα εκατομμύριο εξήντα πέντε χιλιάδες ανθρώπους που αντιμετωπίσαμε μέσα στους τελευταίους δεκαέξι μήνες που εγώ είμαι Υπουργός, τους αντιμετωπίσαμε με αξιοπρέπεια, τους αντιμετωπίσαμε με ανθρωπιά, μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας του μεταναστευτικού κινήματος και της οικονομικής κρίσης της χώρας μας.

Τα μικρά παιδιά για τα οποία λυπάστε πάνε σχολείο. Τα μικρά πάνε σχολείο με τις τσαντούλες τους, με τους καθηγητές τους. Έχουμε αντιδράσεις μικρές, στις οποίες η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφές ότι αντιτίθεται. Όμως, θα έπρεπε ίσως να το ψάξει κανείς λίγο καλύτερα και στη βάση. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι -δεν λέω ότι αυτό είναι γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, για το όνομα του Θεού, το αντίθετο- οι οποίοι πιο πολύ ανήκουν σε αυτόν τον χώρο, παρά σε άλλους χώρους.

Επομένως, είμαστε περήφανοι και για τα μικρά παιδιά που πάνε σχολείο. Σε καμμία χώρα του κόσμου δεν έχει συμβεί, πριν καν τακτοποιηθεί η εγκατάστασή τους, τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο. Η Ειδομένη άδειασε πριν από έξι μήνες. Μέσα σε έξι μήνες εγκαταστάθηκαν.

Για τα νησιά έχετε ευθύνη, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πιθανώς όχι σε ένα επίπεδο υψηλής ηγεσίας. Έχετε, όμως, ευθύνη. Δεν βοηθήσατε ώστε να δοθούν οι χώροι. Ελπίζω ότι θα αλλάξει.

Να έρθω τώρα στα οικονομικά. Αυτό είναι κάτι το οποίο έρχεται και επανέρχεται. Τα έχουμε πει, τα έχουμε ξαναπεί. Υπάρχει ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Λένε: «Ο Αβραμόπουλος λέει αυτό, εσύ γιατί λες άλλο;». Τα ίδια λέει και ο Αβραμόπουλος τα ίδια λέει και η Κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγγυηθεί -δεν έχει δώσει- συνολικά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην Ελλάδα. Αυτή είναι η δήλωση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σας έχουμε πει επανειλημμένα πώς αυτά τα λεφτά έχουν διατεθεί. Θα πάρει πολύ χρόνο. Έχουμε τη DG HOME, 350 εκατομμύρια ευρώ. Τα 175 εκατομμύρια ευρώ δοθήκαν στις ελληνικές αρχές. Έχουν διατεθεί με πλήρη διαφάνεια. Μπορεί να συμφωνείτε ή να μην συμφωνείτε με τον τρόπο διάθεσης. Η διαφάνεια στα χρήματα που διαχειρίζεται η ελληνική Κυβέρνηση είναι πλήρης. Κάθε διαφωνία για τον τρόπο χρήσης τους είναι θεμιτή. Όμως, η διαφάνεια είναι πλήρης.

Τα άλλα δόθηκαν στην Ύπατη Αρμοστεία, σε οργανώσεις. Δεν έχουμε καμμία δυνατότητα παρέμβασης. Όποια και να ήταν η Κυβέρνηση, δεν θα είχε καμμία δυνατότητα παρέμβασης. Τα βάζετε στην ίδιο κουμπαρά και κατηγορείτε την Κυβέρνηση. Δεν βοηθάει σε τίποτα αυτό το πράγμα. Είναι λάθος. Είναι λάθος στην αντιμετώπιση.

Τα ποσοστά απορρόφησης των εκτάκτων κονδυλίων είναι 60% -που είναι τεράστιο ποσοστό, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη- και 30% έχει ήδη συμβασιοποιηθεί, που σημαίνει ότι σε δύο ή τρεις μήνες θα έχει λείψει και αυτό, θα είμαστε στο 90%.

Από τα εθνικά προγράμματα το ένα έχει προϋπολογισμό 294 εκατομμύρια ευρώ και έχει απορροφηθεί το 2%, επειδή οι δυνατότητες χρήσης τους καλύπτονταν από τα έκτακτα και προτιμήσαμε να απορροφήσουμε τα έκτακτα. Αυτή τη στιγμή, τους επόμενους μήνες, κατατίθενται καινούργια προγράμματα. Το άλλο έχει προϋπολογισμό -μιλάμε πια για τακτικά κονδύλια- 214 εκατομμύρια ευρώ και το 25% έχει απορροφηθεί ήδη. Είναι και αυτό το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Προτιμήσαμε να απορροφήσουμε τα έκτακτα. Απορροφούμε τώρα τα τακτικά. Το ξέρετε, γιατί έχετε κάνει κυβέρνηση, πόσο δύσκολο είναι. Είναι επιλέξιμα, είναι γραφειοκρατία. Πρέπει να το αλλάξεις και από σκύλους για τα ναρκωτικά να το κάνεις φαΐ και να συμφωνήσουν και οι δυο φορείς. Γίνεται μια καλή δουλειά, την κάνει ο κ. Χαρίτσης.

Όπως ξέρετε, το Υπουργείο μου δεν έχει τη διαχείριση. Νομίζω ότι και ο ίδιος θα είναι διαθέσιμος να σας δώσει ό,τι παραπάνω εξηγήσεις θέλετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία, κύριε Υπουργέ.

Ορίστε, κύριε Βλάχο, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχάς, η ερώτηση την οποία κατέθεσα σήμερα επικεντρώνεται κυρίως στα οικονομικά στοιχεία. Βεβαίως, όταν συζητά κανείς για μη κυβερνητικές οργανώσεις που εμπλέκονται στο προσφυγικό, αναμφίβολα θα έχουμε και προεκτάσεις και θα πάμε και σε άλλα θέματα.

Μας είπατε ότι για μια ακόμη φορά θα πείτε ξανά τα στοιχεία. Δεν σας προβληματίζει πραγματικά, δεν περνάει από το μυαλό σας, όταν συνάδελφοι -και φαντάζομαι όλων των πτερύγων- έρχονται και επανέρχονται και σας ζητούν στοιχεία, ότι αυτά που δίνετε είναι ελλιπή, δεν είναι πλήρη, δεν μας καλύπτουν;

Εγώ σας ζήτησα αν υπάρχει αρχείο με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ωραία. Δημοσιοποιούνται τα πάντα. Πόσα χρήματα παίρνουν και πώς επιλέγονται; Εγώ δεν σας είπα γι’ αυτά τα χρήματα διακινούνται μέσω της Ύπατης Αρμοστείας. Εγώ είπα για αυτά που διακινούνται μέσω της ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου σας. Αυτά θέλω να δώσετε στη δημοσιότητα, διότι η εικόνα που υπάρχει σε όλους μας -και το λέω με πολλή ευπρέπεια- είναι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Θα έχετε ακούσει, φαντάζομαι, καταγγελίες από φορείς που κινούνται στον κυβερνητικό χώρο. Θυμάστε, είναι για το πώς διαχειρίζονται τα χρήματα ή έχουν υπάρξει παραιτήσεις με καταγγελίες.

Όταν, λοιπόν, είναι αυτό το κλίμα, εσείς δεν μπορεί να μου λέτε ότι τα έχουμε πει και τα έχουμε ξαναπεί, γιατί προφανώς δεν λέμε τίποτε και θα ξαναλέμε τα ίδια και τα ίδια μέχρι το δάχτυλο να φτάσει στην πληγή και να δούμε ποιοι παίρνουν τα χρήματα, για ποιον λόγο και τι έργο αποδίδουν.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, βεβαίως, γενικότερα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Έχω κακή εμπειρία από όλα όσα έχουν δει το φως τα προηγούμενα χρόνια και τη δράση τους, αλλά ιδιαίτερα τώρα, όταν εμπλέκονται στο προσφυγικό και στα μικρά παιδιά που μου είπατε ότι πηγαίνουν σχολείο -προφανώς, καλώς πηγαίνουν σχολείο- και το είπατε και έτσι και το είπατε και αλλιώς, ότι δεν είναι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας.

Κρατήστε, λοιπόν, την επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας και όχι τις μεμονωμένες απόψεις, που στο τέλος-τέλος σήμερα είναι έτσι και αύριο πιθανόν και να αλλάξουν. Άρα, λοιπόν, δεν θα διαφωνήσουμε σε αυτό.

Θα διαφωνήσουμε, όμως -και ο Πρόεδρος σήμερα της Νέας Δημοκρατίας γι’ αυτό περιοδεύει εκεί, να έχει μια σφαιρική εικόνα του προβλήματος- για τα χρήματα τα οποία δίνονται, πώς κατανέμονται, σε ποιους δίνονται και τελικά, όχι μόνο ότι δίνονται, όπως μου λέτε, με διαφάνεια, αλλά τι έργο αποδίδουν αυτοί. Δίνουν σε κάποιον αναφορά;

Θέλω να κλείσω, κύριε Πρόεδρε, με αυτό με το οποίο ξεκίνησε ο κύριος Υπουργός. Εγώ δεν ήθελα λίγο-πολύ να το θίξω, αλλά στάθηκα στον θάνατο των τριών προσφύγων έτσι πολύ απλά. Έχω μια δήλωσή σας εδώ που λέτε: «Αργήσαμε. Ελπίζω οι θάνατοι των μεταναστών να μας έκαναν σοφότερους».

Δεν νιώθετε ότι το τίμημα για αυτή την σοφία είναι πολύ βαρύ, όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές; Έχω ολόκληρη τη δήλωσή σας που μου λέτε από τον Σεπτέμβριο «όλα πολύ καλά».

Γιατί δεν έγιναν, κύριε Υπουργέ, από τον Σεπτέμβριο και αφού είχατε χρήματα, πώς πείσατε τώρα τους ξενοδόχους; Διότι προφανώς είναι οικονομικό το ζήτημα. Αφού έχετε χρήματα, γιατί δεν το κάνατε νωρίτερα;

Εγώ νιώθω πραγματικά, όταν τόσο απλά -δεν θέλω να το πω κυνικά, αν θέλετε- λέτε ότι γίνατε σοφότερος -γιατί δεν έγιναν οι άλλο σοφότεροι, εσείς γίνατε που κυβερνάτε- επειδή χάθηκαν κάποιοι άνθρωποι, ότι αυτό είναι μια μεγάλη έκπληξη. Γίνεται κανείς σοφός, όταν χάνονται άνθρωποι; Δηλαδή, ξέρατε κάτι και δεν το κάνατε; Αυτό δεν νιώθετε ότι σας βαραίνει; Αυτό δεν νιώθετε ότι σας φορτώνει ευθύνες;

Εγώ δεν θα μιλήσω για πολιτική ευθιξία. Εγώ θα μιλήσω καθαρά για πολιτική ευθύνη. Όταν λέτε «το ξέραμε» τι εννοείτε; Δεν είστε στο Υπουργείο για να εκπαιδευτείτε, δεν είναι για να ζούμε τα γεγονότα και με βάση τα γεγονότα που ζούμε να λέμε ότι εκπαιδευτήκαμε και γίναμε σοφότεροι έτσι απλά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Και με αυτό ολοκληρώστε, κύριε Βλάχο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι χρειάζεται από τη μεριά της Κυβέρνησης και από εσάς προσωπικά με περισσότερη ευθύνη να γίνει η προσέγγιση αυτού του τόσου σημαντικού προβλήματος στην ουσία.

Όμως -κλείνω, κύριε Πρόεδρε- επανέρχομαι στα οικονομικά στοιχεία, οικονομικά μεγέθη. Θέλουμε διαφάνεια, θέλουμε καθαρότητα, θέλουμε δημοσιοποίηση.

Διότι όσα κι αν καλυφθούν σήμερα, σας πληροφορώ ότι θα έρθει η στιγμή που αυτά έτσι κι αλλιώς θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας, θα γίνουν γνωστά. Δεν μπορούν να καλυφθούν για πάντα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Βλάχο, κλείστε, σας παρακαλώ πολύ!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, αυτό που θα γίνει αύριο, κάντε το σήμερα.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο με τη σχετική ανοχή ως προς τον χρόνο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Νομίζω, κύριε συνάδελφε, ότι από τον τρόπο που απαντήσατε δεν γίναμε σοφότεροι. Εγώ προσπαθώ να είμαι άνθρωπος που ενώνει και δεν διασπά. Ακούστε με, λοιπόν!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Μα, εσείς είπατε ότι γίνατε σοφότερος!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Σας παρακαλώ! Δεν σας διέκοψα!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Βλάχο, αφήστε, σας παρακαλώ, να απαντήσει ο κύριος Υπουργός.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Λέω, λοιπόν, ότι αυτό που άλλαξε είναι ότι υποχώρησαν οι ξενοδόχοι. Και έκαναν πολύ καλά! Δεν θέλω να τσακωθώ μαζί τους. Δεν θέλω να ζητήσω τίποτα άλλο. Οι ξενοδόχοι ανήκουν σε άλλο κόμμα.

Με τα επιμελητήρια πρέπει να συζητήσετε που αρνήθηκαν να δώσουν χώρους.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Τι λέτε, κύριε Υπουργέ;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Αφήστε με να τελειώσω!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Μα, μου λέτε ότι οι ξενοδόχοι ανήκουν σε κόμματα; Αυτή είναι απάντηση;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Βλάχο, είστε παλιός Κοινοβουλευτικός. Ωραία, δεν σας αρέσει η απάντηση. Όμως, μη διακόπτετε!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Μα, εμπλέκουμε πολιτικά ανθρώπους που δεν φταίνε, κύριε Πρόεδρε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Βλάχο, μη διακόπτετε. Δεν σας αρέσει η απάντηση. Ούτε εμένα μου αρέσει. Όμως, δεν διακόπτω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Λέω, λοιπόν, ότι ναι, γίναμε σοφότεροι, διότι άνθρωποι υποχώρησαν σε θέσεις οι οποίες βοήθησαν στο να οδηγηθούμε σε αυτό. Χαίρομαι που η θέση της Νέας Δημοκρατίας για τα παιδιά είναι να πάνε σχολείο. Και ελπίζω να παραμείνει σ’ αυτή τη θέση και να διαδοθεί σ’ αυτούς τους λίγους που εμποδίζουν τα παιδιά να πάνε σχολείο. Χαίρομαι που η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι να φτιαχτούν κλειστοί χώροι στα νησιά. Και ελπίζω τα μέλη της στα νησιά να την ακολουθήσουν.

Και τώρα έρχομαι στις ΜΚΟ. Ακούστε με!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Μα, δεν εμποδίζει κανείς από τη Νέα Δημοκρατία τα παιδιά να πάνε σχολείο! Τι είναι αυτά που λέτε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Βλάχο, σας παρακαλώ! Μη με φέρνετε σε δύσκολη θέση!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Μα, κύριε Πρόεδρε…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Με συγχωρείτε, διάλογο θα κάνετε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Μα, κάποιος που μας ακούει τώρα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Μα, είστε πρωτοεκλεγμένος Βουλευτής και δεν ξέρετε τον Κανονισμό;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Τον Κανονισμό τον ξέρω, κύριε Πρόεδρε, αλλά…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ωραία, σας παρακαλώ, λοιπόν!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Την ουσία δεν κατανοώ!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ωραία! Τι να κάνουμε τώρα; Θα του επιβάλουμε εμείς τι θα απαντήσει;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Πάμε, λοιπόν, στις ΜΚΟ. Και εκεί πέρα φτάνει. Ξέρετε πολύ καλά –αν δεν το ξέρετε, διαβάστε- ότι η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης ήταν τα χρήματα αυτά να δοθούν στην ελληνική Κυβέρνηση, στο ελληνικό κράτος. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να δοθούν στην DG ECHO. Η DG ECHO είναι ένα ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνει ανθρωπιστική βοήθεια. Και ήταν η πρώτη φορά που πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με την Ελλάδα, με την Ευρώπη.

Θα σας καταθέσω εδώ το πώς επιλέγει η DG ECHO -και όχι εμείς!-, το πώς ελέγχει η DG ECHO και όχι εμείς! Έχουμε πει σ’ αυτήν τη Βουλή πάρα πολλές φορές σ’ αυτήν τη Βουλή ότι εμείς δεν έχουμε δυνατότητα και δικαίωμα. Ελέγχει η DG ECHO. Μπορείτε κάλλιστα να μπείτε στη DG ECHO και να ζητήσετε ό,τι στοιχεία θέλετε.

Εγώ θα σας καταθέσω σήμερα τις διαδικασίες της DG ECHO, στοιχεία τα οποία θα μπορούσατε να έχετε βρει στο computer.

Και τελειώνω με το μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το οποίο δεν υπήρχε στη χώρα μας. Το φτιάξαμε! Την ίδια ώρα που είχαμε αυτό το κύμα των προσφύγων και μεταναστών, φτιάχναμε μια βάση που έπρεπε να έχει παραδοθεί στη χώρα πολλά χρόνια πριν. Υπάρχει τώρα!

Σας καταθέτω τα στοιχεία του πώς λειτουργεί, τι κάνει, ποιοι γράφονται, τι ελέγχουμε.

Και μετά από μερικούς μήνες –φαντάζομαι όχι μετά το Πάσχα- θα είναι απαγορευμένο να δουλέψει οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Δεν το βρήκαμε, κύριοι αυτό! Αναγκαστήκαμε να το φτιάξουμε, γιατί δεν υπήρχε, όπως και τις θέσει φιλοξενίας. Δεν υπήρχαν! Αναγκαστήκαμε να τις φτιάχνουμε.

Επομένως, κατά την άποψή μου, αποτελεί κακή χρήση του λόγου το να κουνάει κανείς το δάχτυλο για πράγματα τα οποία έπρεπε ήδη να υπάρχουν στη χώρα και αναγκαστήκαμε να τα φτιάξουμε εν μέσω κρίσης. Καμία έλλειψη διαφάνειας! Εάν κατηγορείτε την Ευρωπαϊκή Ένωση για έλλειψη διαφάνειας, να το πείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Υπήρχαν χώροι που τους καταργήσατε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Πάντως, κύριε Υπουργέ, μην παίρνετε όρκο για όλες τις ΜΚΟ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Όχι, δεν παίρνω. Συγχωρέστε με, κύριε Κακλαμάνη…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Αυτό εννοούσε ο κ. Βλάχος. Δεν σας καταλόγισε αδιαφάνεια σε προσωπικό επίπεδο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Ακούστε με, κύριε Πρόεδρε. Δεν ορκίζομαι για κανέναν που δεν μπορώ να ελέγξω...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Έτσι μπράβο! Εντάξει! Ακριβώς!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής):… λόγω του ότι ο νόμιμος μηχανισμός δεν μου επιτρέπει να ελέγξω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Διότι εσείς μου έχετε απαντήσει, όπως ξέρετε, για συγκεκριμένη γνωστή και μεγάλη ΜΚΟ που έχει ήδη παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Κύριε Πρόεδρε, να τελειώσω με αυτό: Δεν εγγυώμαι τίποτα που δεν μπορώ να ελέγξω. Δεν παίρνω την ευθύνη για τίποτα. Θέλω να σας θυμίσω…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ωραία! Διότι έτσι αυτό είναι άλλο. Αυτό υπονοούσε ο κ. Βλάχος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Θέλω να σας θυμίσω -και να κλείσω με αυτό- ότι έχω δηλώσει ότι, παρότι δεν έχουμε τη νομική δυνατότητα να ελέγξουμε, κάλεσα την DG ECHO, για τις οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από αυτή, επειδή είναι η πρώτη φορά που δουλεύουν στην Ευρώπη -και όχι στην Αφρική- όπου υπάρχει κράτος, να δημοσιεύουμε κάθε μήνα τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποίησαν οικονομικά και πού και πώς. Σε αυτό είμαστε μαζί.

Εγγυώμαι μονάχα γι’ αυτό που μπορώ να ελέγξω είτε είναι λάθος είτε είναι σωστό. Για το άλλο δεν εγγυώμαι τίποτα.