ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ - Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

 

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

 

Πρακτικά επίκαιρης επερώτησης τριάντα έξι Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα:

«Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βιώνουν καθημερινά τα κενά και τα βάρη του νέου ασφαλιστικού» (ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 10.03.2017)

Πρωτολογία και Δευτερολογία

του Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Γεωργίου Βλάχου

  

 

(Πρωτολογία)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα συμφωνήσω απόλυτα με τους προηγούμενους ομιλητές σε ό,τι έχει να κάνει με τις σημαντικές απώλειες που υπέστησαν στο σύνολό τους οι συνταξιούχοι, αλλά και στην απόγνωση που έχει οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους, η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος που εσείς, κύριε Υπουργέ, φέρατε και για το οποίο μάλιστα δηλώνετε υπερήφανοι.

Δυστυχώς για ακόμα μία φορά, επιβεβαιώνονται απόλυτα οι ανησυχίες μας. Οι επισημάνσεις μας ότι ο ΕΦΚΑ θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα ως προς την οικονομική του βιωσιμότητα, επαληθεύτηκαν με το καλημέρα. Τα έσοδα παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση. Η εισπραξιμότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ πολλοί σπεύδουν να κλείσουν τα μπλοκάκια, για να γλυτώσουν τις υψηλές εισφορές.

Με το νόμο που φέρατε, πλήξατε σχεδόν στο σύνολό τους τις επαγγελματικές τάξεις, περιλαμβανομένων και των αγροτών, μη λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου κλάδου. Οι αλλαγές στις εισφορές αλλά και στις συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού, είναι σαρωτικές. Σχεδόν όλοι οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, είδαν αυξημένες τις εισφορές τους, απόρροια του νέου τρόπου υπολογισμού τους.

Οι αυξήσεις όμως δεν σταματούν εκεί. Οι αγρότες, με βάση το νέο ασφαλιστικό, θα πρέπει να καταβάλουν αυξήσεις, που για την κύρια σύνταξη θα ανέλθουν σταδιακά έως το 2022 στο 20% και για την υγεία στο 6,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους. Κι ενώ οι αγρότες πληρώνουν το 2022 το σύνολο των εισφορών, δικαιούνται να πληρωθούν ολόκληρη τη σύνταξή τους το 2032.

Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογισθεί και το γεγονός ότι οι αγρότες, στο πρώτο εξάμηνο του 2017, θα επιβαρυνθούν διπλά, καθώς θα πρέπει να πληρώσουν τις εισφορές, τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Το τραγικό της όλης υπόθεσης δεν σταματά εδώ, αφού όσοι συμπλήρωσαν τον χρόνο συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2016 και έχουν υποβάλει φάκελο συνταξιοδότησης, καλούνται με ειδοποιητήρια να πληρώσουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2017.

Και προφανώς θα συνεχίσουν, κύριε Υπουργέ, να φθάνουν τα ειδοποιητήρια και για τους άλλους μήνες του 2017, έως ότου κάποιος από τους λιγοστούς υπαλλήλους βρει το χρόνο να ασχοληθεί με τους υποβληθέντες φακέλους. Αυτό δεν είναι ασφαλιστική μεταρρύθμιση, είναι ταλαιπωρία, είναι ανασφάλεια για τους αγρότες. Τους αγρότες που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε συσσωρευμένες υποχρεώσεις στην αρχή του έτους, όταν είναι γνωστό στους έχοντες στοιχειώδη επαφή με την αγροτική παραγωγή, ότι το πρώτο εξάμηνο κάθε χρόνου θεωρείται κενός χρόνος για τα εισοδήματα των αγροτών.

Όμως, και όσοι αγρότες περίμεναν με αγωνία τις επιστροφές φόρων, είδαν αυτά τα ποσά να μην πηγαίνουν στους ακατάσχετους λογαριασμούς που είχαν δηλώσει, αλλά στην εφορία, προκειμένου να συμψηφίσουν μελλοντικά και ρυθμισμένα χρέη τους. Αυτό είναι απάτη, είναι κλοπή και κανείς δεν είχε την ευαισθησία, κύριε Υπουργέ, να ενημερώσει αυτούς τους δικαιούχους ότι τα χρήματα που περίμεναν δεν πρέπει τελικά να τα περιμένουν.

Έρχομαι τώρα στους συνταξιούχους αγρότες. Με τις διατάξεις που ψηφίσατε, στην πράξη διαμορφώνετε διαφορετικές ταχύτητες συνταξιούχων ανάλογα με την ημερομηνία εξόδου στη συνταξιοδότηση. Το παλαιό σύστημα, προέβλεπε υπολογισμό της σύνταξης με βάση τα χρόνια ασφάλισης και τις καταβληθείσες εισφορές και μάλιστα τα τελευταία χρόνια. Το νέο σύστημα λαμβάνει υπ’ όψιν του όλο το ασφαλιστικό διάστημα και στο τέλος παρέχει το άθροισμα της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης. Είναι σαφές ότι οι νέες συντάξεις, θα είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τις παλιές και, όπως είπα, στους αγρότες θα καταβληθεί ολόκληρη η σύνταξη μετά το 2031. Μεγαλύτερες εισφορές, μικρότερες συντάξεις. Αυτό δεν είναι στήριξη των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου στη γη, είναι εξαπάτηση, είναι κοροϊδία.

Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν απαντήσεις σχετικά με το τι θα γίνει με τους συνταξιούχους αγρότες που παράλληλα δημιουργούν αγροτικό εισόδημα, συνεχίζοντας να ασχολούνται με την μικρή αγροτική τους εκμετάλλευση. Μέχρι σήμερα, η σχετική πρόβλεψη για μείωση της σύνταξης κατά 60% ίσχυε μόνο για τους αυτοαπασχολούμενους στους άλλους τομείς της οικονομίας μας. Εσείς ήρθατε και αυτή τη ρύθμιση την εφαρμόσατε στον αγροτικό τομέα. Αλήθεια, αυτή είναι η αγάπη για τους αγρότες; Έτσι, μην έχοντας διαδικασίες και ελεγκτικό μηχανισμό, ώστε να εντοπίζεται και να αντιμετωπίζεται εντός του πλαισίου που θέτει ο νόμος η απασχόληση των συνταξιούχων αγροτών, θα καταφύγετε σε οριζόντια μέτρα, μοιράζοντας αδικίες και απογοητεύσεις στους συνταξιούχους αγρότες.

Η προχειρότητα δεν σταματάει εδώ. Με την εφαρμογή του ν. 4387/2016 δεν προβλέπεται ο θεσμός του ανταποκριτή του ΟΓΑ. Οι ανταποκριτές αποτελούσαν τον συνδετικό δεσμό μεταξύ ΟΓΑ, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Σήμερα οι αγρότες δεν γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν και δεν λαμβάνουν από πουθενά πληροφορίες και βοήθεια ως προς τα ασφαλιστικά τους θέματα.

Είναι σαφές, κύριε Υπουργέ, ότι εκτός από το σημαντικό πλήγμα που φέρατε στον αγροτικό κόσμο και την επιβολή της τόσο υψηλής φορολογίας αλλά και υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, έχετε αφήσει στο σκοτάδι και χωρίς ενημέρωση χιλιάδες αγρότες αναφορικά με το τι θα ισχύει για αυτούς από εδώ και πέρα.

Οι αγρότες είναι μια ειδική κατηγορία επαγγελματιών, οι οποίοι όμως σήμερα αντιμετωπίζονται ενιαία, χωρίς καμία πρόνοια του νόμου για τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού τομέα, όπως η ύπαρξη πολλών και μάλιστα μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, αλλά και η διακύμανση των εισοδημάτων τους, οφειλόμενη συχνά σε απρόβλεπτους παράγοντες που είναι εκτός του ελέγχου τους.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση, αντί να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, που μπορεί άμεσα να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής, ουσιαστικά τον τιμωρεί. Αντί να τον παρακινήσει να κάνει επενδύσεις, επεκτάσεις πάνω στη δουλειά του, στους αγρότες επιβάλλει συμπληρωματικούς φόρους, φόρο στο κρασί και οτιδήποτε άλλο σκεφθείτε στο μέλλον.

Και αφού μιλώ για φόρους, αλήθεια, κύριε Υπουργέ, θέλω σήμερα να σας ρωτήσω και θα περιμένω να ακούσω την απάντησή σας: Θα μειώσετε το αφορολόγητο των αγροτών τώρα, στα πλαίσια του κλεισίματος της αξιολόγησης;

Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που εκφράζουν την αγωνία του αγροτικού κόσμου. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση υπεκφεύγει σιωπώντας. Όμως, κύριε Υπουργέ, αυτό δεν θα μπορείτε να το κάνετε για πολύ καιρό. Η αγωνία των αγροτών έχει ξεχειλίσει και εσείς πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Σας ευχαριστώ.

 

(Δευτερολογία)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περιμέναμε μετά τα όσα στοιχεία και εγώ και οι υπόλοιποι συνάδελφοι καταθέσαμε από του Βήματος της Βουλής για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, να πάρουμε και κάποιες υπεύθυνες και ολοκληρωμένες απαντήσεις. Αντ’ αυτού ακούσαμε μια γενική παρατήρηση, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν κάνει προτάσεις.

Κύριε Υπουργέ, είδατε ότι ο κ. Βρούτσης, ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, έκανε επιμέρους προτάσεις. Βεβαίως, αν είχατε ανοίξει έναν γόνιμο διάλογο, θα ακούγονταν και άλλες, περισσότερες προτάσεις. Το θέμα είναι δικό σας, ότι δεν θέλετε να ακούσετε. Και γιατί δεν θέλετε να ακούσετε; Δεν είναι ότι δεν θέλετε να ακούσετε τα κόμματα, που τα κόμματα δεν είναι υποχρεωμένα στο τέλος - τέλος να φέρουν νομοσχέδια. Εδώ δεν κάναμε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, κάναμε κριτική στην Κυβέρνηση. Και εσείς ρωτάτε, «Τι λέει η Νέα Δημοκρατία;». Η Νέα Δημοκρατία δεν φέρνει νομοσχέδια. Τα νομοσχέδια τα φέρνει η Κυβέρνηση. Ένα είναι αυτό.

Το δεύτερο είναι ότι όσοι κοινωνικοί φορείς ήθελαν κάτι να σας προτείνουν, είχαν την υποδοχή που είχαν οι αγρότες προχθές: δακρυγόνα, ΜΑΤ. Η Ηρώδου του Αττικού είναι μονίμως κλεισμένη και από πάνω και από κάτω και από το πλάι. Δεν λέω ότι δεν έχουν συμβεί παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν, αλλά σε τέτοια έξαρση και σε τέτοιο βαθμό νομίζω ότι γίνονται για πρώτη φορά. Μη μιλάτε, λοιπόν, για διάλογο και για έλλειψη προτάσεων. Σε ποιον να τις πούμε τις προτάσεις και τι θέλετε να ακούσετε;

Εσείς δεν θέλετε να ακούσετε. Περιμένετε μόνο να πιαστείτε από κάτι που θα πούμε, για να κάνετε αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση. Εντάξει, αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν, αλλά, ξέρετε, δεν οδηγεί πουθενά. Γιατί δεν οδηγεί πουθενά; Γιατί οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες πια, γιατί τα πράγματα έχουν αλλάξει, γιατί οι ευθύνες όλων μας έχουν διαφοροποιηθεί. Και σε αυτό είναι που πρέπει να ανταποκριθούμε.

Ανακοινώσατε εδώ διάφορα νούμερα για το κομμάτι που εγώ σας μίλησα, για τις αγροτικές συντάξεις. Ουσιαστικά δεν είπατε τίποτα. Μας απαριθμήσατε μόνο κάποια νούμερα για το ποιοι πληρώνουν λιγότερα και πόσοι πληρώνουν τα ίδια. Και μας είπατε ότι μόνο εξακόσιοι πληρώνουν παραπάνω.

Τώρα, πώς τυχαίνει όλοι όσοι πληρώνουν λιγότερα να έρχονται να το λένε σε σας και, μάλιστα, να σας ζητούν να πληρώσουν περισσότερα και όλοι εκείνοι που πληρώνουν περισσότερα να έρχονται σε μας, αυτό δεν θα το εξηγήσω. Θα πω, ας αφήσουμε τον καθένα να ξέρει αν πληρώνει περισσότερα ή λιγότερα και να διαμαρτύρεται ή να μην διαμαρτύρεται. Δεν χρειάζεται να το πείτε εσείς. Ξέρει ο καθένας ποια είναι τα οικονομικά του.

Δεύτερον, εμείς σας είπαμε εδώ ότι ενώ η ολοκλήρωση των ασφαλιστικών εισφορών κορυφώνεται το 2022, η ολόκληρη σύνταξη πάει μετά από δέκα χρόνια. Δεν μας απαντήσατε τίποτα. Σας είπαμε ότι έρχονται ειδοποιητήρια για να πληρώνονται οι εισφορές των πρώτων μηνών του 2017. Δεν μας απαντήσατε τίποτα. Σας είπαμε ότι έρχονται μαζεμένες ασφαλιστικές εισφορές για το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2016, στο «νεκρό», μάλιστα, εξάμηνο κάθε χρόνου. Και αυτό θέλω να το εξηγήσω: Σε αυτό το διάστημα υπάρχει μόνο καλλιέργεια. Δεν υπάρχουν εισοδήματα για τους αγρότες, στις περισσότερες καλλιέργειες, το πρώτο εξάμηνο κάθε χρόνου.

Σας μιλήσαμε για μείωση έως και 60% των συντάξεων όσων συνταξιούχων αγροτών επιμένουν να συντηρούν τις μικρές τους οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Σας είπαμε ότι οι ανταποκριτές του ΟΓΑ έχουν αποδυναμωθεί, δεν ξέρουν τι να κάνουν. Και ξέρετε, ο κόσμος πηγαίνει και ρωτάει, αυτοί δεν έχουν καμία ενημέρωση, δεν μπορούν να πουν το παραμικρό και υπάρχει η απόλυτη σύγχυση.

Σας είπαμε, επίσης, ότι επιστροφές φόρων αντί να πάνε στους ακατάσχετους λογαριασμούς πήγαν στις ΔΟΥ, για να πληρώσουν χρέη τα οποία ήταν ρυθμισμένα σε βάθος χρόνου, για το μέλλον. Και τους τα πήραν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Βλάχο, παρακαλώ πολύ ολοκληρώστε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Οι αγρότες, λοιπόν, πήγαιναν στους ανταποκριτές, οι ανταποκριτές είχαν πλήρη άγνοια και υπάρχει απόλυτη σύγχυση.

Για όλα αυτά δεν μας είπατε τίποτα.

Σας επισημάναμε, επίσης, ότι η αγροτική εκμετάλλευση, η αγροτική παραγωγή, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, τις οποίες πρέπει να λάβετε υπόψη σας και στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό και στον τρόπο που ασκείται το επάγγελμα. Πώς να σας το πω, δηλαδή; Ο αγρότης είναι ένας επιχειρηματίας με άστεγη επιχείρηση και είναι εκτεθειμένος απέναντι στα καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν μπορεί να μπει στην ίδια μοίρα.

Τελειώνω, με το ερώτημα που τέλειωσα και την πρωτομιλία μου: Είναι στη σκέψη σας η μείωση του αφορολογήτου στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης που γίνεται για το κλείσιμο της αξιολόγησης; Και πάλι δεν μας απαντήσατε.

Άρα -κλείνοντας- τι αξία έχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αν εμείς ρωτάμε και εσείς απλά δεν απαντάτε;

Κοιτάξτε, γι’ αυτό ζητήσαμε να είναι εδώ και η κυρία Υπουργός -έχοντας μεγαλύτερη ευθύνη μιας και διαδέχθηκε τον κ. Κατρούγκαλο, τον πρωτεργάτη αυτού του νόμου- για να μας δώσει τις εξηγήσεις και να αναλάβει τις ευθύνες της και για σήμερα και για αύριο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Βλάχο, είπατε με το ερώτημα θα ολοκληρώσετε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Τέλειωσα, κύριε Πρόεδρε.

Σας ευχαριστώ πολύ. Δυστυχώς, στο κομμάτι το δικό μας, των αγροτών, δεν πήραμε τις απαντήσεις που θα θέλαμε όχι να ακούσουμε εμείς, αλλά να ακούσει, φαντάζομαι, ο κόσμος, οι αγρότες.

Σας ευχαριστώ πολύ.