ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ - Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

 

Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018

 

 

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Γεωργίου Βλάχου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα: «Απόδοση παραλιακού μετώπου Ελευσίνας στους πολίτες της πόλης».

 

 

  

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, διαχρονικά πολλές δράσεις βρήκαν θέση στην ακτογραμμή της Ελευσίνας, υποβαθμίζοντας την περιοχή και αποκόπτοντας τον οικιστικό ιστό της πόλης από το θαλάσσιο μέτωπο.

Οι συνεχείς προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας, καθώς και τα εγγενή προβλήματα  των συγκεκριμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οδήγησαν στην παύση ρυπογόνων εγκαταστάσεων. Έτσι, τέθηκε το ομόθυμο αίτημα της Ελευσίνας, αυτές οι περιοχές να αποδοθούν διά του Δήμου στην τοπική κοινωνία για βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων.

Το αίτημα αυτό επισημοποιήθηκε με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου, οι οποίες υιοθετήθηκαν και στηρίχθηκαν από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πρωθυπουργικό Γραφείο στις 3-11-2017.

Στο συγκεκριμένο αίτημα προσδιορίζονται και οι προς αξιοποίηση περιοχές οι οποίες είναι:

Πρώτον, η περιοχή Καλυμπάκι, δέκα στρέμματα χερσαίας ζώνης Λιμένα.

Δεύτερον, τμήμα του όρμου Βλύχας, που στο παρελθόν λειτούργησε ναυπηγείο-διυλιστήριο, το οποίο επιβάρυνε σημαντικά την περιοχή αφού ως σήμερα υπάρχουν ακόμη κατάλοιπα αλλά και ένα σαπιοκάραβο, καθώς, επίσης, και τα είκοσι παροπλισμένα και επιβλαβή πλοία από όλη τη χώρα.

Τρίτον, το παράκτιο μέτωπο της πόλης μπροστά από τον χώρο διεξαγωγής των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ».

Ακόμη το μέτωπο από τη γωνία του Κρόνου μέχρι τη μαρίνα IRIS, τα δύο πάρκα οικοδομικά τετράγωνα 2Β και 2Γ, το μέτωπο από τον παλαιό λιμένα και δυτικά έως την προβλήτα της AEGEAN, εκεί όπου σήμερα λειτουργεί και η μοναδική πλαζ της περιοχής μήκους σαράντα μέτρων καθώς και άλλες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις. Επίσης, έκταση 7.000 τ.μ., νοτίως της οδού Διογένους, εκεί που ο Δήμος έχει κατασκευάσει το γήπεδο Γεώργιος Ρουμελιώτης, το οποίο φιλοξενεί πολλά αθλητικά σωματεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των πιέσεων, κύριε Πρόεδρε, ήταν στις 18/12 ο Πρωθυπουργός να δηλώσει τα εξής: «Στο πλαίσιο μιας πάγιας πολιτικής που έχουμε και αφορά την απόδοση ελεύθερων χώρων σε δημόσια χρήση, θέλω να σας ενημερώσω ότι είναι ήδη έτοιμη και θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία αποδίδεται στην πόλη και στους πολίτες της Ελευσίνας το Παραλιακό Μέτωπο της πόλης με την μετακίνηση του εμπορευματικού λιμανιού, ώστε το σημερινό λιμάνι να αξιοποιείται αποκλειστικά για αναψυχή και ψυχαγωγία».

Όμως, παρά την πρωθυπουργική δέσμευση, διάχυτη είναι η εντύπωση, κύριε Υπουργέ, ότι το Υπουργείο σας διαφωνεί και εμποδίζει τη μεταβίβαση αυτών των χώρων στον Δήμο για κοινόχρηστο και κοινωφελή σκοπό. Φημολογείται προσπάθεια επανέναρξης ρυπογόνων και ξεπερασμένων δραστηριοτήτων στην περιοχή. Ακούγονται στην τοπική κοινωνία επιχειρηματικά ονόματα. Καταγράφεται διαμάχη του Υπουργείου με την Περιφέρεια. Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής σιωπούν για την ταμπακιέρα, ταμπακιέρα που είναι τα συμφέροντα που αναζητούν πολιτική έκφραση και στήριξη φυσικά.

Για τους ανωτέρω λόγους θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να μας απαντήσετε σε τέσσερα ερωτήματα:

Πρώτον, γιατί υπαναχωρεί η Κυβέρνηση όσον αφορά στην παραχώρηση των τριών αυτών σημαντικών τμημάτων του παραλιακού μετώπου της πόλης, η οποία μάλιστα το 2021 θα φιλοξενήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης;

Δεύτερον, γιατί η Κυβέρνηση, δια του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας, δεν εκπονεί μελέτη για τη μετακίνηση του λιμανιού σε νέα θέση και αντί αυτής εκπονεί master plan για την υφιστάμενη θέση;

Τρίτον, εγγυάται το Υπουργείο Ναυτιλίας ότι κανένα από εξήντα δύο επικίνδυνα και επιβλαβή πλοία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά δεν θα μεταφερθεί στον κόλπο της Ελευσίνας και ότι θα ξεκινήσει η σταδιακή απομάκρυνση των δεκαεννιά – είκοσι, που είπα και νωρίτερα, από τον κόλπο της Ελευσίνας αρχής γενομένης από την περιβαλλοντική βόμβα του πλοίου SLOPS;

Τέταρτον, θα σεβαστεί η Κυβέρνηση την πολεοδομική μελέτη για το Καλυμπάκι, για την οποία ο Δήμος έχει δαπανήσει πάνω από 500.000 ευρώ ή θα προβεί σε πράξεις παραχώρησης με σκοπό την εγκατάσταση Ναυπηγείου ή Διαλυτηρίου δίπλα στον οικισμό Καλυμπάκι, χρήσης δηλαδή ασύμβατης με την πολεοδομική μελέτη τη στιγμή μάλιστα που δύο ναυπηγεία του κόλπου της Ελευσίνας φυτοζωούν; Αυτά, κύριε Πρόεδρε.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, ειλικρινά θέλω να σας ευχαριστήσω και για το ενδιαφέρον και για την ενδιαφέρουσα ερώτηση και για τη διευκόλυνση, επειδή στον προηγούμενο προσδιορισμό υπήρξε ένα πρόβλημα που δεν μου επέτρεψε να έρθω για να απαντήσω.

Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, η Ελλάδα δεν έγινε από τότε που ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση, προϋπήρχε κι εσείς προϋπήρξατε και Βουλευτής και Υπουργός. Αυτά που συμβαίνουν στην Ελευσίνα, φαντάζομαι δεν θα ισχυριστείτε ότι έχουν γίνει τώρα, για να είμαστε συνεννοημένοι σε αυτήν την Αίθουσα, γιατί ερχόμαστε εδώ ως μωρές παρθένες πολλές φορές και λέμε πράγματα σαν να μην υπάρχει το χθες.

Η Ελευσίνα έχει μέσα στον κόλπο της τριάντα περίπου βυθισμένα σκάφη. Η Ελευσίνα έχει ναυάγια τρία, το ένα πάνω στο άλλο, στο οποίο σκοτώθηκαν και άνθρωποι. Η Ελευσίνα έχει το περίφημο slops, που είναι βόμβα. Όλα αυτά είναι εκεί. Δεν υπήρξε κράτος ποτέ;

Τι κάναμε εμείς; Υπήρχε ένα αίτημα του Δήμου Ασπροπύργου, του Δήμου Ελευσίνας και του Δήμου Μεγαρέων. Είναι τωρινό; Κύριοι συνάδελφοι, είναι διαχρονικό το αίτημα για πρόσβαση των πόλεων αυτών στη θάλασσα. Τι έγινε και με την παρότρυνση του Πρωθυπουργού τώρα;

Και δεν είναι ένα πρόγραμμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που αφορά μόνο αυτήν την περιοχή. Ρωτήστε να δείτε τι έγινε. Και, αν θέλετε, δεν είναι και ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. Ρωτήστε τι έγινε στην Αλεξανδρούπολη. Έπειτα από τριάντα χρόνια αίτημα ικανοποιήθηκε με πενήντα περίπου στρέμματα. Το ίδιο και στην Καβάλα, το ίδιο και στην Πάτρα, το ίδιο και στο Ηράκλειο, το ίδιο και στην Ηγουμενίτσα.

Προχώρησε ο Οργανισμός Λιμένα έπειτα από το αίτημα αυτό -διότι αυτά πρέπει να γνωρίζετε ότι τα διαχειρίζεται ο Οργανισμός Λιμένα, δεν τα διαχειρίζεται το Υπουργείο Ναυτιλίας- και ικανοποίησε αίτημα του Δήμου Μεγαρέως στη Νέα Πέραμο, παραχώρησε και ικανοποίησε αίτημα του Δήμου Ασπροπύργου σε δύο σημεία και έχουμε κατά καιρούς διάφορα αιτήματα του Δήμου Ελευσίνας. Άλλο αίτημα το 2016, άλλο αίτημα το 2017. Από τα έξι, λοιπόν, αιτήματα που έχει ζητήσει ο Δήμος Ελευσίνας ικανοποιούνται τα τέσσερα. Κι έτσι η πόλη έχει άνετη πρόσβαση. Τα αναφέρατε, δεν χρειάζεται να τα αναφέρω. Μένουν δύο.

Πάντως σε ό,τι αφορά το διαλυτήριο, θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Άλλωστε, την αδειοδότηση δεν τη δίνει το Υπουργείο Ναυτιλίας, κύριε συνάδελφε, πρέπει να ξέρουμε τι λέμε όταν ερχόμαστε στη Βουλή. Την αδειοδότηση για τέτοιες δράσεις τη δίνει η αιρετή περιφέρεια. Ως εκ τούτου από εμάς τουλάχιστον, τέτοιο θέμα δεν υφίσταται.

Μένουν δύο περιπτώσεις, τις οποίες αναφέρατε. Υπάρχει σε εξέλιξη το master plan, το οποίο πιστεύω  ότι σε τρεις μήνες θα έχει ολοκληρωθεί, γιατί ούτε master plan δεν είχε η Ελευσίνα, ένα τόσο σημαντικό λιμάνι, για να λέμε τα πράγματα εδώ με το όνομά τους. Και σε αυτόν τον τομέα γίνεται οργασμός σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Διότι χωρίς master plan, γίνονταν αυτά που γίνονταν, ατάκτως ειρημένα τα πάντα.

Έρχεται, λοιπόν, τώρα το master plan και καταθέτει επιστολή και λέει «περιμένετε να ολοκληρωθεί το master plan και μετά θα προχωρήσετε στις δύο περιπτώσεις αυτές». Κι εδώ γεννιέται ένα ερώτημα, κύριε συνάδελφε, και απευθύνομαι σε άνθρωπο που ξέρει τι λέει και τι θέλει. Πρέπει να γίνει το νέο λιμάνι; Αν υπάρχει διαφορετική άποψη, πρέπει να το πει ο Δήμος αυτό. Δεν μπορεί να πετάμε φωτοβολίδες εάν δεν θέλουν κάποιοι. Διότι υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι στην Ελευσίνα που δεν θέλουν το καινούργιο λιμάνι. Αν, λοιπόν, όποιοι θεσμοί της περιοχής δεν το θέλουν, να υποβάλουν ένα καινούργιο αίτημα στον Οργανισμό και να πουν «δεν θέλουμε το καινούργιο λιμάνι, προχωρήστε στην παραχώρηση και των δύο αυτών εκτάσεων». Και να προχωρήσει ο Οργανισμός. Εγώ δεν έχω καμιά αντίρρηση. Όμως, θα πρέπει να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε.

Ας υποβληθεί, λοιπόν, από την Περιφέρεια και από τον Δήμο ή από οποιονδήποτε άλλο θεσμικό το αίτημα ότι δεν θέλουν καινούργιο λιμάνι. Γιατί εγώ, προσωπικά, πιστεύω ότι εσείς προσωπικά, ως Βουλευτής της περιοχής, συμφωνείτε για την ανάπτυξη του καινούργιου λιμανιού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Βλάχο, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ σας ρώτησα πολύ συγκεκριμένα πράγματα και μόνο για το Λιμάνι της Ελευσίνας. Εσείς μου απαντήσατε για τα λιμάνια σχεδόν όλης της Ελλάδας. Μου είπατε για τα Μέγαρα, για τον Ασπρόπυργο, που είναι η περιοχή μου, μου είπατε για την Αλεξανδρούπολη και αφιερώσατε πολύ χρόνο, κι αυτό χωρίς να γίνετε συγκεκριμένος, για το Λιμάνι της Ελευσίνας.

Επικαλεστήκατε τις αποφάσεις της Περιφέρειας. Όμως, εγώ ψάχνοντας εδώ, βρήκα ότι είστε, επιτρέψτε μου να πω, σε μια εμπόλεμη κατάσταση με την Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, αφού πια επικοινωνείτε μόνο μέσω του διαδικτύου.

Βλέπω αναρτήσεις του Αντιπεριφερειάρχη του στυλ: «Ο κύριος Υπουργός θα σεβαστεί τη θέληση του λαού της Ελευσίνας και του Πρωθυπουργού της χώρας, αποδίδοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους έξι χώρους του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας ή ενθυμούμενος τις πολιτικές του καταβολές, θα γίνει και επί ΣΥΡΙΖΑ ο πρωταγωνιστής του ίδιου έργου που παιζόταν επί σαράντα χρόνια;».

Και βλέπω άλλη ανάρτηση που λέει: «Αφού ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλής στη σημερινή σύσκεψη που κάλεσε, παρουσία των τριών Δήμων Δυτικής Αττικής, για την υλοποίηση της απόφασης του Πρωθυπουργού, σχετικά με την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας, μου είπε πως επειδή υποστήριξα τη θέση του Πρωθυπουργού θα με πετάξει έξω, αντί να με πετάξει έξω ο κύριος Υπουργός, δήλωσα ότι αποχωρώ».

Όταν υπάρχει αυτό το κλίμα, εσείς έρχεστε σήμερα να μου πείτε ότι όλα πάνε καλά και οι τέσσερις χώροι και τι θέλουμε να γίνουν οι εναπομείναντες δύο; Εδώ υπάρχει ένα master plan. Εσείς υποσχεθήκατε -ο Πρωθυπουργός δηλαδή- μετακίνηση του Λιμανιού και ο υπάρχον χώρος να αξιοποιηθεί, αν θέλετε, μόνο για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Τώρα, πληροφορούμαστε ότι το master plan που εκπονεί, και καλώς εκπονεί, -και δεν είναι ώρα να πούμε γιατί εκπονείται τώρα και δεν έγινε στο παρελθόν- γίνεται για το υπάρχον σημείο κι όχι για τη μετακίνηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Σε ποιο σημείο;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Εκεί που είναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Εσείς τι προτείνετε; Να γίνει το νέο λιμάνι;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Να γίνει. Ο Πρωθυπουργός, όμως, δεσμεύτηκε κι εκεί θα μου απαντήσετε, αν συμφωνείτε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε καινούργιο λιμάνι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ επικαλούμαι τα λόγια του κυρίου Πρωθυπουργού. Δεν θα πατάτε σε δύο βάρκες, άλλα θα λέει ο ένας, άλλα θα λέει ο άλλος.

Ο κύριος Πρωθυπουργός είπε: «…με τη μετακίνηση του εμπορευματικού λιμανιού, ώστε το σημερινό λιμάνι να αξιοποιείται αποκλειστικά για αναψυχή και ψυχαγωγία».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Συμφωνούμε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: To master plan δεν γίνεται γι’ αυτό! Εκεί, λοιπόν, δεν έχετε πάρει θέση.

Επίσης, σας είπα ότι υπάρχουν περιοχές τις οποίες ο Δήμος ζητά να ενσωματώσει στον οικιστικό ιστό της πόλης. Σας είπα προηγουμένως ότι η Ελευσίνα έχει μια πρόσβαση στη θάλασσα για μπάνιο, περίπου σαράντα μέτρα. Σας είπαμε ότι υπάρχουν χώροι, οι οποίοι πρέπει να ενσωματωθούν στην επέκταση του σχεδίου πόλεως, για να βρει το σχέδιο πόλης, δηλαδή ο οικιστικός ιστός, πρόσβαση στη θάλασσα.

Σε αυτά δεν μου απαντάτε. Και το χειρότερο είναι ότι στην τοπική κοινωνία, γιατί «είναι κακό χωριό τα λίγα σπίτια», κύριε Υπουργέ, ακούγονται τα ονόματα διάφορων επιχειρηματιών, οι οποίοι επί χρόνια ήταν εκεί και δημιούργησαν την κατάσταση που δημιούργησαν και η οποία δεν ήταν ευχάριστη για όλους.

Κι επειδή μου είπατε «μα, τώρα έγιναν αυτά;». Όχι, δεν έγιναν τώρα. Κυβερνάτε, όμως, τρία χρόνια. Και στα τρία χρόνια πείτε μου το παραμικρό που έγινε στην Ελευσίνα προς αυτή την κατεύθυνση.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Αυτή είναι η ουσία και θέλουμε τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις που δόθηκαν. Διότι οι αποφάσεις του Δήμου είναι πρόσφατες, είναι μέσα στο 2017. Τα αιτήματα του Δήμου για παραχώρηση αυτών των περιοχών είναι το 2017, δεν είναι πριν από πέντε και πριν από δέκα χρόνια. Τώρα, λοιπόν, υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση του Δήμου, σε αυτήν πρέπει να απαντήσετε συγκεκριμένα και στο τέλος τέλος να συνεργαστείτε με τις τοπικές αρχές, τον Δήμο και την Περιφέρεια, προς αξιοποίηση της περιοχής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε συνάδελφε, παρακαλώ ολοκληρώστε.  

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Εδώ, όμως, υπάρχει βάσιμη υποψία ότι άλλα λέμε στις επίσημες εκδηλώσεις -όπως στο αναπτυξιακό συνέδριο που έγινε στη Δυτική Αττική- διά του Πρωθυπουργού και άλλα σχεδιάζει το Υπουργείο και ο Οργανισμός Λιμένα. Σε αυτά πρέπει να πάρετε ξεκάθαρη θέση.

Στο τέλος, τέλος απ’ αυτά που λέω εγώ, απ’ αυτά που λέτε εσείς και απ’ αυτά που θα γίνουν θα μας κρίνει ο κόσμος, κύριε Υπουργέ.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κ. Βλάχο.

Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Κύριε συνάδελφε, θα πρέπει να είμαστε λίγο κοντά στην πραγματικότητα. Τι είπε ο Πρωθυπουργός; Πρόσβαση και των τριών αυτών πόλεων στη θάλασσα και ανάπτυξη του λιμανιού. Συμφωνούμε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Συμφωνούμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Και τα δύο αυτή τη στιγμή προωθούνται.

Εάν, λοιπόν, δεν θέλουμε το λιμάνι, θα πρέπει να ικανοποιήσουμε το αίτημα του Δήμου γι’ αυτά τα δύο σημεία. Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση. Ζητήστε το, λοιπόν, εσείς και πείτε ότι δεν θέλετε το νέο λιμάνι. Πες το, αγαπητέ, κύριε Βλάχο. Μην μου το πας από εδώ και από εκεί. Ή μπορεί να το πει οποιοσδήποτε άλλος θεσμικός παράγοντας της περιοχής. Τι να κάνουμε; Δεν γίνονται όλα αυτά και να πάρουμε όλες τις εκτάσεις.

Η πόλη με αυτά που παραχωρούμε αυτήν τη στιγμή αποκτά από κάθε άποψη σημαντικότατη πρόσβαση στο λιμάνι, στη θάλασσα. Είναι τέσσερα σημεία που παραχωρούνται και τα οποία θα σας καταθέσω εδώ. Και βεβαίως το υπάρχον λιμάνι ανοίγει αφού θα μεταφερθεί η εμπορική δραστηριότητα σε άλλο σημείο -στο επίδικο για το οποίο μιλάμε- και θα έχει πρόσβαση και σε αυτό το χώρο η πόλη. Για πρώτη φορά η πόλη αποκτά τέτοια δυνατότητα.

Εγώ, όμως, πάλι σας το λέω. Με αυτά που λέτε νομίζω ότι αδικείτε τον εαυτό σας και εμένα. Δεν θέλω να μιλήσω περισσότερο γιατί μπορώ να σας πω εγώ, πιο καλά απ’ ότι μπορείτε να μου πείτε εσείς, τι συμφέροντα υπάρχουν στην περιοχή.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Να τα πείτε με ονόματα, κύριε Υπουργέ!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Αφήστε τα τώρα. Όταν θα έρθει η ώρα, θα τα πω.

Εγώ λέω: Θέλετε νέο λιμάνι; Ναι ή όχι; Υποβάλλετε, λοιπόν, το αίτημα και πείτε ότι δεν θέλετε νέο λιμάνι και να παραχωρηθούν αυτοί οι δύο χώροι και εγώ θα συνηγορήσω. Τι άλλο να σας κάνω; Πείτε το όμως. Δεν μπορείτε να λέτε στον κόσμο ότι θέλετε και λιμάνι και ταυτόχρονα να ικανοποιείτε και αίτημα άλλων κυρίων, που διεκδικούν τον Δήμο και που έχουν ως σημαία ότι δεν θέλουν άλλο λιμάνι. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αγαπητέ κύριε Βλάχο, και την ξέρετε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ σας μίλησα για το master plan για τη μετακίνηση του Λιμανιού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Δεν ακούγεστε, κύριε Βλάχο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Αφήστε, κύριε Βλάχο.

Κλείνω και σας λέω. Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός τηρείται απολύτως, και πρόσβαση των πόλεων στην θάλασσα –που δεν είχε γίνει ποτέ- και το νέο λιμάνι. Εάν, όμως, υπάρχει διαφορετική άποψη από την πόλη, ας το πει ο Δήμαρχος. Τον έχω παρακαλέσει να το πει, να το στείλει εγγράφως -ή οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας- και να πει ότι δεν θέλουν το νέο λιμάνι και να υποβληθεί το νέο αίτημα.

Διότι αυτές οι αποφάσεις για τις παραχωρήσεις δεν πάρθηκαν τώρα. Υπάρχει ομοφωνία του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού για τα τέσσερα σημεία για τον Ασπρόπυργο και για τα Μέγαρα, τα οποία ανέφερα. Και διαφωνούν για δύο σημεία. Διότι, έρχεται η επιστολή των συμβούλων που επεξεργάζονται το master plan και λένε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί το master plan που θα προσδιορίσει τα σημεία του νέου λιμανιού, δεν πρέπει αυτά τα δύο σημεία να παραχωρηθούν. Τι να κάνουμε τώρα; Τι θέλετε να κάνουμε;

Πρέπει να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα και να μην ζούμε με φαντασίες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, ελάτε να συζητήσουμε για την Ελευσίνα, για το τι γίνεται στην Ελευσίνα, τι εικόνα έχει η Ελευσίνα, τι γίνεται στον Κόλπο, για τα επικίνδυνα. Γι’ αυτά δεν μιλάτε, κύριοι συνάδελφοι, τόσα χρόνια. Αυτά τα επικίνδυνα ήταν οι «μάνες της νύχτας», του λαθρεμπορίου. Δεν μιλάει κανείς γι’ αυτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Τρία χρόνια τι κάνατε; Τίποτα δεν κάνατε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Ξέρετε καλά τι κάνουμε τρία χρόνια.

Ευχαριστώ.