ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ - Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

 

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018

 

 

Πρωτολογία και δευτερολογία του Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Γεωργίου Βλάχου, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσαν είκοσι έξι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης με θέμα:

«Πλήρης αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ωφελήθηκαν μόνο είκοσι τρεις επιχειρήσεις».

 

justify;line-height:normal">  

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Πανηγυρίζει κάθε φορά που θέλει να ωραιοποιήσει την κατάσταση, προσπαθώντας έτσι να βελτιώσει την επικοινωνιακή εικόνα. Και βέβαια, ξεχνά εύκολα. Πρώτα απ’ όλα, ξεχνά τι έλεγε. Ξεχνά τις δεσμεύσεις και κυρίως ξεχνά τις εκτιμήσεις της για το μέλλον. Έτσι έγινε και με την ψήφιση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τότε που η Κυβέρνηση μιλούσε για σεισάχθεια, για κούρεμα δανείων και μοίραζε φρούδες ελπίδες στην κοινωνία και στους ενδιαφερόμενους.

Ο τότε Υπουργός έλεγε, πανηγυρίζοντας μάλιστα, ότι τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού μπορούν να την αξιοποιήσουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις για να μπει τέλος στην υπερχρέωση της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Η Κυβέρνηση μιλούσε για ένα νόμο που θα έδινε ανάσα στους Έλληνες επιχειρηματίες.

Η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε τότε πράγματι να αναδείξει την ανεπάρκεια της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης. Προσπάθησε να αναδείξει τις αδυναμίες, καθώς και την ανάγκη αλλαγών και βελτιώσεων για την απάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Στα πλαίσια της εικονικής πραγματικότητας που παρουσίασε η Κυβέρνηση, είκοσι επτά χιλιάδες επιχειρήσεις και επτά χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες πίστεψαν και μπήκαν στη διαδικασία συλλογής δικαιολογητικών. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική, σκληρή για την Κυβέρνηση, αφού μόνο επτακόσιες αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί και απ’ αυτές μόνο είκοσι τρεις έχουν ρυθμιστεί.

Προφανώς τα στοιχεία που ανέφερα αφορούσαν κάποια χρονική στιγμή, γιατί συνεχώς αλλάζουν, αλλά δυστυχώς για εσάς, κύριε Αντιπρόεδρε, κύριε Υπουργέ, η αναλογία δεν αλλάζει. Τα νούμερα είναι παρεμφερή και η βελτίωση, όπως ακούστηκε νωρίτερα, είναι ασήμαντη, διότι όταν σε ένα τρίμηνο το 48 γίνεται 52, δηλαδή μία και κάτι επιχείρηση ανά μήνα, καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει προοπτική.

Σήμερα, με την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας σας δίνεται η ευκαιρία, κύριε Υπουργέ, να κάνετε την εικονική σας πραγματικότητα απλά πραγματικότητα, να κάνετε πράξη την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μια γρήγορη, απλή, αυτοματοποιημένη, ηλεκτρονική και πραγματικά εξωδικαστική διαδικασία. Δεν έχετε δικαίωμα να ταλαιπωρείτε την αγορά και τους επαγγελματίες. Αρκετή αγωνία και άγχος έχουν από τη δουλειά τους. Αν δεν μπορείτε να τους διευκολύνετε, τουλάχιστον μην τους ταλαιπωρείτε. Τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Δευτερολογία του Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Γεωργίου Βλάχου.

 

Ευχαριστώ πολύ.

Κύριε Αντιπρόεδρε, όπως αναδείχθηκε και από τη συζήτηση, μιλάμε σήμερα για ένα υπαρκτό πρόβλημα και μάλιστα ζωτικής σημασίας. Άρα, το να προσπαθείτε να βρείτε καταφύγιο σε ευθύνες του παρελθόντος, δεν ωφελεί σε τίποτα.

Άκουσα –και εσείς ρωτήσατε- για ευθύνες των τραπεζών και αν έχουν ευθύνες. Βεβαίως, υπάρχουν ευθύνες στις τράπεζες. Βεβαίως δίνονταν με πολύ μεγάλη ευκολία τα δάνεια διάφορες εποχές, αλλά την ώρα που μιλάτε εσείς για ευθύνες των τραπεζών, που έδιναν τα δάνεια, ξεχνάτε τις δικές σας ευθύνες τότε που μιλούσατε για σεισάχθεια, για χάρισμα δανείων, που παροτρύνατε τους πολίτες να μην πάνε να πληρώσουν, σε μια εποχή που όντως κάποιοι μπορεί να μη μπορούσαν να πληρώσουν, αλλά κάποιοι μπορούσαν. Σήμερα, δεν μπορεί κανείς. Σήμερα, λοιπόν, είναι αναγκαία η ρύθμιση, αυτή η τακτοποίηση.

Μας είπατε, επίσης, ότι σας κάναμε αυστηρή κριτική. Ναι, κάναμε αυστηρή κριτική, γιατί εσείς βάλατε τον πήχη πολύ ψηλά. Ο προκάτοχός σας, όταν ψηφιζόταν αυτό το νομοσχέδιο, έδωσε υποσχέσεις επί υποσχέσεων. Εάν θέλετε, συνδέθηκε με διθυράμβους, ότι θα δώσει λύση και σήμερα, μετά από τόσο μεγάλο διάστημα, βλέποντας την αποτελεσματικότητα του νόμου, ερχόμαστε και ζητάμε ευθύνες.

Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί, δυστυχώς -το επαναλαμβάνω, δυστυχώς- όλα όσα σήμερα ζούμε κατά την εφαρμογή του νόμου είναι πράγματα τα οποία ελέχθησαν τότε στην κουβέντα και όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, απλώς δεν ακούστηκαν. Υπήρχε, λοιπόν, περισσή επιπολαιότητα από την πλευρά του τότε Υπουργού, που δεν δέχθηκε να συνεργαστεί και με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και σήμερα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Σήμερα, φαντάζομαι ότι όλοι συμφωνούμε στην αναγκαιότητα να γίνει μια νέα παρέμβαση. Εάν όμως αυτή η παρέμβαση, κύριε Αντιπρόεδρε, δεν γίνει με μια άλλη πολιτική, με μια άλλη διαδικασία, ξέρετε, δεν έχει και νόημα να περιμένετε να έχετε διαφορετικά αποτελέσματα, διότι, ως γνωστόν, είναι πολύ μεγάλο λάθος να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα ασκώντας την ίδια πολιτική.

Βλέπετε ότι από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας –και με αυτό θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε- υπάρχουν φωνές τεκμηριωμένες, που αναγνωρίζουν το πρόβλημα. Εμείς δεν δίνουμε υποσχέσεις στους πάντες. Εμείς συμμετέχουμε, γιατί θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα και πρέπει την πρωτοβουλία να την πάρετε εσείς.

Η πρωτοβουλία και η ευθύνη ανήκουν σε εσάς, αλλά έχετε μια Αντιπολίτευση που θέλει να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα, την ιδιωτική πρωτοβουλία, την πραγματική οικονομία, για την οποία σας μίλησα στην πρωτολογία μου και να ξεφύγετε και εσείς απ’ αυτές τις ωραιοποιήσεις καταστάσεων, από τους πανηγυρισμούς που εν πάση περιπτώσει, μάθατε και εσείς τώρα στο Ζάππειο και φαντάζομαι κάθε τρεις και λίγο θα πηγαίνετε στο Ζάππειο. Να σας θυμίσω, όμως, ότι στο Ζάππειο όσες φορές υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες μέσα ήταν οι λίγοι, οι πολλοί ήμασταν απ’ έξω. Προχθές, ήσασταν μόνο λίγοι και αυτοί μέσα και έξω ήταν η Αστυνομία.

Ευχαριστώ πολύ.