ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ - Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

 

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018

 

 

Συζήτηση επίκαιρης επερώτησης τριάντα Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, προς την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με θέμα: «Η Κυβέρνηση επιχειρεί την πλήρη κομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης»

 

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, βεβαίως εσείς τότε δεν ήσασταν ούτε στον Συνασπισμό, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τότε που είχε τα μικρά ποσοστά στο παρελθόν και που η πολιτική παρέμβαση δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντική, είχε τη δυνατότητα να θεωρητικολογεί, να διακηρύττει τα πάντα, ό,τι ήταν σωστό ήταν και δικό του, το υιοθέτησε, ό,τι ήταν δίκαιο ήταν και δικό του, ό,τι ήταν τέλειο το διεκδικούσε, ό,τι ήταν ελπιδοφόρο, εκεί και αν δεν ήταν δικό του!

Έτσι σιγά-σιγά δημιουργήθηκε αυτός ο μύθος ότι ό,τι είναι καλό είναι και αριστερό. Με αυτή την νοοτροπία, λοιπόν, άλλαξαν τα πράγματα και ήρθε στη διακυβέρνηση. Κι όταν ήρθε η ώρα να αποδείξει αυτά που έλεγε στο παρελθόν, βεβαίως, φέρνει έναν νόμο και πάλι θεωρητικολογεί και καθυστερεί. Όταν όμως έρχεται η ώρα της πράξης, εκεί πια αρχίζουν τα προβλήματα. Εκεί πια αρχίζει η ατέλειωτη ασυνέπεια. Αρχίζουμε να βλέπουμε πώς εννοούσατε όλα αυτά στο παρελθόν τώρα που είναι να γίνουν πράξη.

Έρχεστε, λοιπόν, να ορίσετε τους περίφημους διοικητικούς και τομεακούς γραμματείς με τετραετή θητεία. Ωραία ακούγεται σαν πρόβλεψη. Τι σημαίνει όμως τετραετής θητεία; Ότι θα επιλέξουμε μη πολιτικά πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, υπερκομματικά, αν θέλετε. Γιατί αυτά τα πρόσωπα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υπηρετήσουν και μια ή και άλλες κυβερνήσεις, πιθανόν και διαφορετικές πολιτικές. Άρα, δεν μπορεί να έχουν κομματικές παρωπίδες. Αυτό λέει και πάλι η θεωρία.

Έρχεται η ώρα του διαγωνισμού. Και τότε αρχίζετε και φτιάχνετε τους λεγόμενους φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Πώς το κάνετε αυτό; Απομονώνετε την κάθε υποψηφιότητα, τον κάθε γραμματέα. Αν θέλετε να τους κάνετε όλους μαζί, θα πηγαίνατε στο ΑΣΕΠ να προκηρύξει εξήντα εννιά θέσεις. Δεν το κάνατε αυτό. Πήγατε ανά γραμματέα, ανά Υπουργείο. Και αφού φωτογραφίσατε τα προσόντα του εκλεκτού σας, του δικού σας υποψηφίου που είχατε στο μυαλό σας, κατατίθενται οι υποψηφιότητες και, για να σιγουρέψετε ότι δεν θα κάνετε λάθος, πάτε και ζητάτε τους φακέλους, με πρώτη, νομίζω, απ’ ό,τι γράφετε, την πρώην συνάδελφό σας στο Υπουργείο, την κ. Γεροβασίλη. Εσείς όμως θα μας πείτε για τα υπόλοιπα ονόματα. Με ποιο δικαίωμα πάτε στο ΑΣΕΠ και ζητάτε τους φακέλους; Από πού προκύπτει ότι έχετε αυτό το δικαίωμα; Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;

Γιατί απαξιώνετε το ΑΣΕΠ; Όλοι προσπαθούμε να το αναβαθμίζουμε, να το στηρίξουμε. Κι εσείς πάτε σε ένα βράδυ και το ξεφτιλίζετε. Γιατί το κάνετε αυτό; Για να στελεχώσετε την κρατική μηχανή με κομματικούς σας φίλους;

Θα πει κανείς «Μα, αφού είχαν κατατεθεί οι φάκελοι. Οι προκηρύξεις ήταν γνωστές». Ναι. Θα σας πω εγώ το υπόλοιπο μυστικό. Πήγατε γνωρίζοντας τα προσόντα των υπολοίπων. Μπορούσατε να κινηθείτε ανάλογα στην περίφημη συνέντευξη. Κι όχι μόνο. Αυτό είναι ένα θέμα που θα δούμε εν καιρώ. Γνωρίζετε ποιοι είναι οι υποψήφιοι και τι προσόντα έχουν, τι επικαλούνται. Έτσι, λοιπόν, προσπαθήσατε σε ένα βράδυ ουσιαστικά να μεταλλάξετε τους κομματικούς σας φίλους, τις κομματικές επιλογές που είχατε δικαίωμα να τοποθετήσετε στα υπουργεία ως γραμματείς, ως τομεακούς και διοικητικούς γραμματείς με τετραετή θητεία, επειδή έτσι το αποφασίσατε.

Αυτό, κυρία Υπουργέ, δεν μπορεί να είναι το νέο. Βεβαίως, σας θυμίζω κι εγώ κάτι που λέχθηκε από τους συναδέλφους, ότι είκοσι δύο φάκελοι πάρθηκαν πίσω. Αν είχατε ευαισθησία, θα έπρεπε να σκεφθείτε να πάρετε το όλο εγχείρημα από την αρχή. Γιατί το λάθος δεν έγινε μόνο στους είκοσι δυο. Προφανώς εκεί θα εντοπίστηκαν τα μεγάλα σκάνδαλα. Αλλά εν πάση περιπτώσει, καταλαβαίνετε ότι και τα υπόλοιπα, αφού έγιναν με την ίδια διαδικασία, είναι προβληματικά.

Αυτό, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι το νέο. Θέλετε να το πούμε κουτοπονηριά; Να το πούμε. Θέλετε να το πούμε εξυπνάδα; Να το πούμε. Αλλά δεν μπορεί να είναι το νέο που εσείς επιμένετε μέχρι σήμερα να ισχυρίζεστε ότι μπορεί να υπηρετείτε.

Θα κλείσω θυμίζοντάς σας μια φράση που αρέσει σε εσάς της Αριστεράς. Τη λέγατε κι από παλιά θυμάμαι, από τα αμφιθέατρα. «Πού είσαι νιότη που έλεγες πως θα γινόμουν άλλος». Τελικά δεν μπορέσατε να γίνετε άλλοι.

Εδώ μου θυμίζετε και έναν παλαιό πολιτικό, από την περιοχή του κ. Τσιάρα, που είπε σε έναν νέο πολιτικό: «Πότε πρόλαβες, μωρέ, και χάλασες τόσο πολύ»; Πότε προλάβατε και φέρατε τα πάνω κάτω; Πότε προλάβατε και ανατρέψατε όλες αυτές τις θεωρίες; Τόση αγάπη για την εξουσία; Τόσο τη λατρέψατε;

Σήμερα με αυτή τη αφορμή, που σας δίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, πραγματικά, και σαν Κυβέρνηση, και εσείς προσωπικά, νιώθετε την ανάγκη επιτέλους να μας απαντήσετε στα συγκεκριμένα ερωτήματα που λέμε και να μην γενικεύσετε την απάντησή σας, ούτως ώστε αν απαντήσετε συγκεκριμένα να μπορούμε όλοι εμείς, αλλά κυρίως οι πολίτες, να κάνουμε τις συγκρίσεις;

Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.