Share |

 

 

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 12164/28-02-2011

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

                                                                

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

 

-         Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

 

ΘΕΜΑ: Αυξήσεις τιμών βασικών προϊόντων

Το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο συχνά, γίνεται αναφορά για ανατιμήσεις βασικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι επήλθαν σημαντικές αυξήσεις τιμών (υψηλότερες και από την επιβάρυνση που προέκυψε από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ) σε σειρά ειδών ευρείας κατανάλωσης, οι οποίες και συνέβαλαν καθοριστικά στην διατήρηση του πληθωρισμού πάνω από το 5% (5,2% τον Ιανουάριο του 2011).

Επειδή τα προϊόντα αυτά, ανήκουν στην κατηγορία των προϊόντων τα οποία διακινούνται μέσω ενδοομιληκών συναλλαγών, βάση της αγορανομικής διάταξης 7/2008, δημιουργείται η υποχρέωση στις επιχειρήσεις για δημιουργία φακέλων τεκμηρίωσης των τιμών (transfer pricing). Τα στοιχεία των συγκεκριμένων φακέλων, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική αναγραφή των εκπτώσεων επί του τιμολογίου, καθώς και προσκόμιση κάθε είδους συμφωνίας που επηρεάζει την τιμή, εξηγούν την τελική τιμή του προϊόντος τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος και πωλεί τα προϊόντα του.

 

Κατόπιν τούτων…

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

1.      Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο;

2.      Πόσοι φάκελοι τεκμηρίωσης έχουν ζητηθεί;

3.      Τι στοιχεία έχουν προκύψει από τους ελέγχους και στις περιπτώσεις που δεν έχουν τεκμηριωθεί οι αυξήσεις, τι μέτρα – ποινές έχουν επιβληθεί;

 

 

Αθήνα 28 Φεβρουαρίου 2011                                                          Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 

 

 

                                                                                                                    ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ