Άρθρο μου στην εφημερίδα Παρασκήνιο με τίτλο “Η υπεύθυνη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική”.

Την ώρα που ο απόηχος από τη δήλωση του Κώστα Καραμανλή για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι ήταν ακόμη δυνατός, ήρθε η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα. Μία συνάντηση που οι Τούρκοι για δικούς τους λόγους αναβάθμισαν.
Άρχισε ως συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών αλλά τελικά ο Έλληνας Υπουργός έγινε δεκτός, σχεδόν ως Πρωθυπουργός, από τον κ. Ερντογάν.
Η Τουρκία ήθελε να στείλει μήνυμα στήριξης των διερευνητικών και του διμερούς διαλόγου και φυσικά ό,τι δεν πάει καλά να το χρεώσει στην Ελλάδα.
Όλα θα πήγαιναν καλά για την τουρκική πλευρά, εάν η νοοτροπία παζαριού δεν οδηγούσε τον Τούρκο Υπουργό κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης να προκαλέσει τον ομόλογό του αναφερόμενος στη μειονότητα στη Θράκη.
Αποκάλεσε «Τουρκική» τη μειονότητα, πιστεύοντας – έτσι νομίζω – ότι θα περάσει χωρίς αντίδραση μέσα από το κλίμα που είχε δημιουργηθεί.
Λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, που λέει και ο λαός μας, γιατί αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ο Νίκος Δένδιας σήκωσε το γάντι και εξήγησε απλά και κατανοητά για να καταλάβουν όλοι, οι Έλληνες οπαδοί του Ελσίνκι και οι ξένοι με την αντίληψη, «βρείτε τα, θα κάνετε πόλεμο για ένα βράχο μέσα στη θάλασσα», τι ακριβώς διεκδικεί η Τουρκία.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν άφησε τίποτα να «πέσει κάτω», εκμεταλλεύτηκε την «απληστία» του Τούρκου συναδέλφου του για να θυμίσει σε Ανατολή και Δύση τις συμφωνίες και τις συνθήκες που η Τουρκία επιμένει να αγνοεί.
Το αίσθημα ικανοποίησης που ένιωσαν όλοι οι Έλληνες ήταν τελικά το λιγότερο, αφού το μήνυμα που εξέπεμψε ο Νίκος Δένδιας προς Ευρώπη και ΗΠΑ ήταν τόσο ισχυρό που άλλαξε, ίσως για πάντα, το κλίμα και την αντίληψη για την κατάσταση που επικρατεί.
Υπήρξαν και λίγοι, τρομαγμένοι από την τροπή της κουβέντας, μίζεροι, που ψέλλισαν ότι η συνάντηση δεν προώθησε το διάλογο. Ποιο διάλογο αλήθεια; Για όλα τα θέματα που θέτει στο τραπέζι η Τουρκία, ή το ένα και μοναδικό, του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, που θύμισε πρόσφατα ο Κώστας Καραμανλής και που στήριξαν διαχρονικά όλοι, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έως σήμερα;
Η υπερβολή των Τούρκων έγινε αντιληπτή από όλους και έδωσε τη δυνατότητα στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος να υπερασπιστεί τις θέσεις της χώρας μας και την πολιτική της Ε.Ε.
Στον Νίκο Δένδια αξίζουν συγχαρητήρια για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, όπως και το σύνολο της εξωτερικής μας πολιτικής. Η τόλμη, η γνώση και η αποφασιστικότητα που επέδειξε θα συνοδεύουν κάθε πρωτοβουλία και συνάντηση στο μέλλον.
Γι’ αυτό έγινε, γίνεται και θα γίνεται στόχος από όλους τους παράγοντες της γείτονος που προσπαθούν να διορθώσουν το τραυματισμένο, στο εσωτερικό της χώρας, κλίμα.
Η επιτυχία του Ν. Δένδια και κατ’ επέκταση της Κυβέρνησης και της χώρας, δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό. Στέλνει παράλληλα το μήνυμα ότι η υπεύθυνη στάση, η ολιγόλογη συμπεριφορά, και πάνω από όλα ο τεκμηριωμένος ακλόνητος λόγος, ακόμη και στα πιο δύσκολα θέματα έχει αποτελεσματικότητα.

Αφήστε μια απάντηση